Jack's League

Zet HFC spits Raily Ignacio van AFC in de sandwich?

Koninklijke HFC treft zondag in de strijd om de tweede plaats AFC. De Amsterdammers hebben een geroutineerd team met een aantal ex-profs. Grootste gevaar vormt het fysieke sterke aanspeelpunt Raily Ignacio. Hoe gaat HFC hem afstoppen?

AFC-trainer Ulrich Landvreugd heeft een team dat barst van het voetballend vermogen, maar hij denkt ook resultaat gericht. Afgelopen zondag viel de lange bal van ex-prof Robbert Schilder vaak achter de Noordwijk defensie op de borst of in de voeten van Ignacio. Vandaar uit zijn vaak veel lopende mensen te zien zoals de veel scorende Splinter de Mooij. Hij had een contract bij Feijenoord, maar koos voor een studie tot arts in plaats van zijn contract.

 

Splinter de Mooij is op en buiten het veld een opvallende verschijning bij AFC. Met zijn blonde wiegende haren en zijn witte hoofdband om lijkt hij zo uit de Noorse oudheid getransformeerd. In het veld is hij de teamspeler die geen duel uit de weg gaat. Buiten het veld is hij begaan met zijn medemens en wil hij als arts levens redden. Zelf ziet hij weinig verschil tussen de ene en andere wereld. “Je moet mentaliteit tonen, hebt als team allemaal hetzelfde doel en je wilt winnen. Ik laat geen mensen links liggen in het veld. Ik ben een echte teamplayer. Dat wil ik in het ziekenhuis ook zijn.’’

De Koninklijke maakte in de voorbereiding al kennis met De Mooij en Ignacio. De aanvaller scoorde tweemaal in een onderling oefenduel. Destijds zei Gertjan Tamerus. ,,De tegentreffers hadden te maken met het verkeerd taxeren van de bal en de omgeving. Die Ignacio is misschien nog niet topfit, maar hij zet mijn spelers wel zo van de bal af.”

Afstoppen

De vraag is hoe HFC hem gaat afstoppen. Door hoog druk te zetten en de al bijna 36-jarige Schilder niet te laten opbouwen?

Door Ignacio in de sandwich te zetten en hem niet kort te laten wegdraaien?

Awareness

Zes maanden na het oefenduel met AFC is HFC elke dag wat volwassener geworden. Destijds was er vaak een gebrek aan awareness en wisselde HFC een goede helft af met een matig deel van de wedstrijd.

AFC heeft een ervaren ploeg die dacht voor de titel te gaan, maar staat na 15 duels op negen punten achterstand van koploper Katwijk.

HFC gokte op een plek bij de eerste vijf en staat verrassend op een gedeelde tweede plek, ook op negen punten. Beide ploegen doen het goed in de topduels, maar lieten punten liggen tegen Jong Volendam, Excelsior Maassluis en GVVV.

Puntenverlies

HFC-trainer Gertjan Tamerus denkt nog wel eens terug aan het puntenverlies in deze duels. Bij nummer laatst GVVV liep Roy Castien een rode kaart op, uit in Maassluis was en een discutabele beslissing van de arbiter die een strafschop-tegen en een rode kaart voor Danny Hols opleverde.

 

Schaken

In de duels met topploegen presteerde HFC naar behoren. Criticasters framen HFC en zeggen dat ze uit het 5-3-2-systeem reactievoetbal speelt. Maar uit bij Katwijk was het Tamerus die het schaakspel met wit opende en Katwijk tot een tactische reactie dwong.

Ook Jong Sparta had moeite met de speelwijze van HFC. Beide duels waren op kunstgras. Zondag aan de Spanjaardslaan wordt weer op echt gras gespeeld.

Gemeenschappelijke deler

Naast dat de ploegen punten lieten liggen tegen laagvliegers is er nog een gemeenschappelijke deler. Bij AFC zat Kenny Teijsse tegen Noordwijk op de bank en bij HFC start Roy Castien sinds twee weken vanuit die positie.

Systeem

HFC start het hele seizoen al in een 5-3-2-systeem, de vraag is alleen hoe Tamerus het zondag invult. De laatste weken was Jim Hulleman een van de uitblinkers als linker centrale verdediger. ,,Hij was voor de winterstop mijn beste middenvelder, maar door blessures kwam Jim hier terecht. Met hem hebben we als verdediger een extra wapen. Hij kan ook goed opbouwen’’, zegt Tamerus.

Vertrouwen

Op zijn plek op het middenveld blinkt Jordy Hilterman de laatste weken uit. De 25-jarige ex-speler van Volendam is een gevoelsmens en gaat als hij vertrouwen krijgt met de week beter spelen.

Systeem

AFC wisselt dit seizoen het 4-3-3 met 4-2-3-1 af. Veelal spelen ze dit met dezelfde spelers.

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols (archief)