Voetbal in Haarlem

VVC pakt de volle buit

sep 23, 2023

De bal rolt weer. Al moesten ze daarvoor bij United DAVO uitwijken naar de kunstgrasmat waar normaal gesproken op getraind wordt, want het hoofdveld was volkomen doorweekt door de vele regen.

Dat belette United – met een mix van kracht, techniek en combinatievermogen – en FC VVC -kampioenskandidaat nummer één- echter niet om de toeschouwers een heerlijke sportieve pot voetbal voor te schotelen. De Vennepers waren het gelukkigst en boekten hun eerste overwinning in de vierde klasse B: 1-2.

Het eerste kwartier was het aftasten geblazen. Beide ploegen probeerden het een keer met een vrije trap, beide keren was het niet moeilijk voor de keeper om in te grijpen. Dat was het na 15 minuten spelen wel voor VVC-doelman Neal Wessel. Een ragfijne United-combinatie eindigde voor de voeten van Mitchel Doutzie die met een bekeken stiftje de keeper van de gasten tot een broodnodige redding dwong. Even later was de communicatie ver te zoeken in de Venneper verdediging toen diezelfde keeper net op weg naar voren was en Tom van Rooijen de bal terugkopte. Gelukkig voor VVC eindigde de terugspeelbal vlak langs de paal. ,,Daar leren we allebei weer van’’, was Van Rooijen laconiek. Uit de corner die daar op volgde schoot Nigel Kales hard over.

De wedstrijd leek opengebroken want beide ploegen kregen volop kansen in de eerste helft. Jordi Koster kreeg namens United een mogelijkheid, Walid Benhaddi en Rachid Harrou testten een paar keer de zwakke plek van VVC, het centrale verdedigingsblok, maar ze kregen de bal er niet in. Maar ook FC VVC werd regelmatig gevaarlijk. Vooral vleugelaanvallers Donny van Zandwijk en Jamil Da Cruz hadden het op hun heupen. Dat de rust met 0-0 bereikt werd was dan ook verwonderlijk.

In de tweede helft paste Jerry Verschoor het strijdplan van zijn FC VVC aan. ,,Alle complimenten aan United. Het was hún verdienste dat we niet in ons spel kwamen’’, zei hij. Met de lange bal als wapen lukte het de gasten wel om tot scoren te komen. Eén zo’n peer naar voren kwam bij Da Cruz uit. Hij speelde zijn directe tegenstander knap uit en gaf een perfecte voorzet op Emile van de Scheur, die onhoudbaar voor doelman Brian Koppert raak kopte. Diezelfde Van de Scheur kopte even later uit een corner rakelings over.

Bij een volgende lange bal snoepte Jamil da Cruz de bal af van een United-verdediger, ging alleen op de keeper af, maar kreeg ‘m niet tegen de touwen. Als aangever had hij meer succes, want na een minuut of vijf wist Da Cruz fraai Donny van Zandwijk aan te spelen die meedogenloos de 0-2 binnenschoot.

United voetbalde daarna vooral nog tegen zichzelf. Onderlinge irritatie, onnodig gemopper, het zijn normaal gesproken dé ingrediënten die een ploeg alleen maar verder van succes houden. Toch scoorden de mannen van Swen van Kruiselbergen de aansluitingstreffer. Uit een hard genomen corner frommelde Ramon Koster de 1-2 achter VVC-keeper Wessel. Er kwamen nog wel kansjes op de gelijkmaker, maar die viel niet.

Dus was VVC-coach Verschoor een gelukkig man. ,,We zijn blij met deze overwinning. United was een moeilijke tegenstander. Wel had hij zorgen om Daniel Verbeek. De rechtsback kwam ongelukkig ten val en brak zijn sleutelbeen.

United-trainer Van Kruiselbergen was ook redelijk te spreken, ondanks de thuisnederlaag. ,,Dit was meteen een topper. En we konden heel goed partij geven. Conditioneel moeten we nog wat stappen zetten, maar voetballend zit het wel goed.’’