okt 5, 2024
VSV-Alkmaarsche-Boys-Voetbal-in-Haarlem (15)

De start is voorspoedig te noemen, maar VSV-trainer Jethro Abram waakt nadrukkelijk voor euforie. “We hebben geen doelstelling geformuleerd voor dit seizoen. Wat ik belangrijk vind: het gaat hier weer puur om voetbal en het randgebeuren is ook beter ingevuld. We kunnen aan de bak, want HCSC heeft veel nieuwe spelers gehaald waaronder Lars Weistra die bij Koninklijke HFC en Katwijk heeft gespeeld,” wist Abram vooraf.

Reddingsboei
Tegenstander HCSC uit Den Helder is een lastige tegenstander. Dat ondervond De Foresters, kampioen van de derde klasse, vorig seizoen nadrukkelijk. Maar liefst vijf punten snoepten de fysiek sterke Heldenaren af van de kampioen. VSV was een gewaarschuwd mens. Dat bleek in de eerste helft waarin de gasten, zeker technisch gezien, domineerden maar VSV twee grote kansen onbenut liet. Toch kreeg VSV voor de pauze een ‘enorme reddingsboei’ aangereikt. De behendige centrumspits van HCSC schold een medespeler zodanig grof uit dat scheidsrechter Koning niets anders kon doen dan een rode kaart te trekken. Een kaart die overigens zonder morren werd geaccepteerd door de zondaar in kwestie.

Na rust zakte VSV zeker qua combinatievoetbal zwaar door de hoeven en mocht van geluk spreken dat de mannen uit Den Helder niet tweemaal na rust de leiding namen. Die gevreesde tegentreffer kwam er toch toen in minuut 70 de VSV-defensie niet alert reageerde op een dieptepass. De bal werd vervolgens handig over Mario Veldt gelobd; 0-1.

Er werd druk gewisseld door Abram en kijk eens aan: in minuut 80 en 88 profiteerde invaller Joey Meijer tot tweemaal aan toe van een prima voorzet en een afgelegde bal van respectievelijk invaller Moreno Blom en nieuwkomer Mike Dam die duidelijk zijn draai nog moet vinden in de Velserbroek ; 2-2.

De gasten vielen met krampverschijnselen om de haverklap letterlijk om en VSV leek in een zetel te zitten, maar betaalde in minuut 45+4 een hoge prijs. De keeper van HCSC nam een vrije trap, speelde Weistra in en die tikte behendig de bal door het centrum heen. Een medespeler pakte het aangeboden presentje met veel plezier uit; 2-2.

“Qua veldverhouding kan ik leven met een gelijkspel, maar…”

De gasten dolblij en voor VSV liep het duel af met een enorme kater. “Kijk, qua veldspel was het wel de verhouding hoor, maar als je vier minuten in blessuretijd voorstaat, is het gelijke spel moeilijk te verteren. Zeker met een uur lang een man meer. We vergaten simpelweg Weistra kort te dekken,” analyseerde Abram die ook over het positiespel van zijn ploeg niet echt tevreden kon zijn. “Ja, dat moet beter, zeker als je een uur lang tegen 10 man speelt. Dat is duidelijk een verbeterpunt,” sloot hij kritisch maar ook hoopvol af.

Tekst: Hans Akkerman