Algemeen

Velsen ‘’meer dan een club’’

RKVV Velsen bestaat dit jaar 100 jaar en dat laat de eeuweling en Vierde Divisionist natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 14 augustus 1922 werd de vereniging opgericht onder de naam Houdt Braef Stand.

Tal van activiteiten komen voorbij het komend seizoen en de ouverture vond afgelopen vrijdagavond plaats. In een enorme partytent de aftrap in…jawel…’’Café De Aftrap’’. Interviews, cabaret, muziek en bekende gasten in de geest van de hilarische ‘’Hi Ha Hondenlulshow’’ van een paar bekende landelijke voetbaljournalisten uit het Haarlemse. Door Velsen omgedoopt in de ‘’De Grote Hi Ha Hannie 100 voetbalshow’’. Na afloop een ’’after borrel’’ met livemuziek en ook nog de uitreiking van een prachtig, rijk geïllustreerd eeuwmagazine. De belangstelling was groot want de toegangskaarten gingen binnen no-time als warme broodjes over de toonbank. De hechte dorpsvereniging leeft nadrukkelijk en een enorme, sfeervol ingerichte partytent op het veld links van de ingang van het complex diende als decor voor een heerlijke, tropisch warme avond met leuke, bekende gasten.

Velsen-DNA

Wat is nou dat specifieke Velsen -gevoel en DNA? Een korte rondgang levert een tweetal veelzeggende reacties op. ”Deze club is mooi, hartelijk, familiair en het heeft mij en mijn man gevoel en zingeving gegeven. Ik ben ze dankbaar,’’ aldus ‘’Mrs Velsen’’, Hannie Looij. Oudste lid Guus Hermans heeft ook een duidelijke mening. ’’Dit is mijn club. Ik ben lid sinds 1947, dus 75 jaar en heb 50 jaar gevoetbald, daarna diverse functies vervuld en nu maak ik hier schoon. Dat doe je gewoon voor je club toch?,’’ reageerde de beminnelijke, energieke vrijwilliger.

Velsen trapt af met talkshow en viert een jaar lang feest

En dan het hoofdgerecht. Naamgeefster van de talkshow Hannie Looij verrichtte ‘’de aftrap’’. Martin Haar, die zowel Velsen 1 als dames 3 naar een titel leidde, en zijn zoon Dennis waren van de partij. Kees Jansma schoof aan, Dick Advocaat en in zijn kielzog Cor Pot kwamen langs, Lonneke Dort zorgde voor de muzikale noot en dichter Jan Pieterse kwam ook langs en vergastte de 200 aanwezigen op pittige, korte en hilarische puntdichten die door de zaal met instemming werden begroet. De show losjes en hilarisch gepresenteerd door cabaretier Erik van Muiswinkel (‘’jullie club is net zo oud als de B.B.C.’’)

« van 13 »

Martin Haar die Velsen naar de hoofdklasse leidde, sprak van een ‘’hechte, familiaire club’’ en van ’’ jongens van de selectie die tot het gaatje gingen’’. Kees Jansma belandde een jaar terug als voorzitter van Alphense Boys in Driehuis in een ’’verhitte discussie’’ over spelersvergoedingen met een Velsen-aanhanger en dacht daar met weemoed aan terug en oud-bondscoach Dick Advocaat brak een lans voor het vrijwilligerswerk. (’’Die mensen hebben écht alles over voor hun club’’ ). Opvallend was dat scheidend voorzitter Marc Bosman in een ‘’ja’’ of ‘’nee’’ antwoordspel een fusie met buurman Terrasvogels binnen een jaar of tien met ‘’ja’’ beantwoorde.

De hoofdrolspelers ontvingen na afloop een warm applaus, de band speelde en de gasten dronken geanimeerd een glas met elkaar. Burgemeester Frank Dales wiens dochter bij Velsen speelt, brak nog een lans voor minderjarige asielzoekers die binnenkort op loopafstand van het Velsen-complex worden ondergebracht.’’ Het zou mooi zijn als zij hier bij Velsen een plekje kunnen vinden’’ Het leverde de burgervader, die op dat moment via zijn smartphone op de hoogte werd gehouden van een felle duinbrand tussen Santpoort-Noord en IJmuiden, een warm en gul applaus op.

Velsen kon terugkijken op een zeer geslaagde, geanimeerde avond en liet eens en te meer blijken ‘’meer dan een club’’ te zijn.

Zaterdag speelde de selectie van Velsen een wedstrijd tegen een team samengesteld met spelers uit de regio. Velsen won met 3-2. Hieronder een fotoserie van deze wedstrijd.

« van 13 »

Hans Akkerman
Foto’s: Facebookpagina rkvv Velsen