In de zaterdag vierde klasse D stond er zaterdag een heuse derby op het programma. SVIJ trof buurman Stormvogels. Niet enkel stond er prestige op het spel, maar ook een hoge klassering. Beide elftallen draaien uitstekend mee in de bovenste regionen. Oud-Stormvogels-lid Alex Barzilay werd matchwinner.

De derby leefde goed in IJmuiden. Zo’n tweehonderd toeschouwers trotseerden de kou en waren naar Sportpark Zeewijk gekomen. Dat het duel beladen was bewees een spandoek. Enkele leden van Stormvogels hadden een doek opgehangen waarin twee spelers en trainer Peter Barzilay werden gewezen op hun verleden bij buurman Stormvogels.

SVIJ - Stormvogels - Voetbal in Haarlem
SVIJ won met 1-0 van Stormvogels.

Stormvogels startte goed aan het duel met in de tweede minuut een bal op de lat. Een wake-up call voor de thuisploeg, waarna het duel in evenwicht raakte. Het spel speelde zich vooral af op het middenveld. Veel fysieke duels, maar met regelmaat ook verzorgd voetbal. In de twintigste minuut kreeg Mirano Olivieira een grote kans om SVIJ op 1-0 te zetten, maar doelman Germain Ebbeling pakte de bal in de korte hoek. Twee minuten later volgde een afstandsschot van Björne Slobbe van Stormvogels, echter verdween deze net over de goal van SVIJ. Vlak voor rust stopte Ebbeling ook nog een vrije trap van Jari Dikker.

Het begin van de tweede helft was een vervolg van de eerste helft, echter brak Alex Barzilay na een kwartier de wedstrijd open. Hij kon afronden na een dieptepass en zette de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Stormvogels moest een antwoord bedenken en ging in de achtervolging. Tien minuten voor het einde belandde een bal van de bezoekers op de paal. Stormvogels zette alles op alles om een gelijkmaker te forceren, maar met het nodige kunst- en vliegwerk hield Joey de Jong zijn SVIJ-doel leeg.

Peter Barzilay was na afloop zeer tevreden. “Ik heb nog nooit een derby verloren,” was zijn eerste reactie voorzien van een hele grote lach. “Jongens die voor het eerst met elkaar spelen, hebben in vier maanden tijd een geweldig team neergezet,” was het grote compliment namens de trainer. Uitblinker bij Stormvogels was Denzel Jones. De middenvelder blonk uit met uitstekende acties individueel, maar zeker ook als teamspeler.

Door de nederlaag zakt Stormvogels naar plek vijf. SVIJ staat nu derde en blijft enigszins in het spoor van koploper Velsenoord. Het gat is vijf punten. De twee clubs ontmoeten elkaar in december.

Alle uitslagen, de stand en het gehele programma van de zaterdag vierde klasse D vind je op onze klassenpagina.