SVIJ goed van start in beker

DoorRedactie

sep 1, 2024
SVIJ - Voetbal in Haarlem

Op het terrein van SVIJ vond het Ed Gatersleben 7 vs 7 toernooi plaats, dus hier kon de wedstrijd van SVIJ tegen Blauw-Wit niet plaatsvinden. Gelukkig brachten de buren aan de overkant uitkomst en konden de IJmuidenaren voor de wedstrijd tegen de Amsterdammers gebruik maken van de kleedkamers en het hoofdveld van Stormvogels.

Het bekertoernooi is eigenlijk altijd de eindfase van de voorbereiding en gaan trainers starten in wat de mogelijke opstelling en speelwijze voor de competitie zal worden. Tegen het ambitieuze Blauw-Wit, vorig jaar werd de finale voor promotie verloren, was de ploeg van trainer Nico van den Berghe nog niet compleet. Een aantal spelers waren nog niet aanwezig of niet voldoende opgetraind.

Dit had zijn invloed op het spel van SVIJ. Er werd in een te laag tempo gespeeld en de spitsen werden moeilijk bereikt. Waar de bal sneller rond had moeten gaan verzandde echter een aantal spelers in lange individuele acties, die uiteindelijk in niets uitmondden.

Toch had SVIJ de overhand in het duel en gaf de ploeg gedurende de hele wedstrijd nauwelijks kansen weg. De verdediging onder leiding van Denzel Meijer stond als een huis. Het was jammer dat na een half uur Jari Dikker geblesseerd het veld moest verlaten. Zijn vervanger Hassan Al Ikaili had duidelijk problemen met zijn rol als verdediger, overigens zonder dat Blauw-Wit hiervan wist te profiteren. In de 32e minuut was het Alex Barzilay, die na een prima pass van Jurjen Dikker, alleen op de keeper afging. Zijn lob over de keeper was uitstekend, maar door de wind en een tegenstander in en op zijn rug was het onmogelijk om de 1-0 binnen te werken.

Drie minuten later was het wel raak. Goed doorzetten van Ahmad Alrefi, die de bal veroverde en met een afgemeten voorzet Barzilay de 1-0 liet aantekenen. Vijf minuten later was het Mats Wanders die een sliding maakte in het strafschopgebied. Zijn tegenstander ging gewillig neer en dat was voldoende voor de goed leidende scheidsrechter Gräper om naar de stip te wijzen. De strafschop werd door Olivier Havik feilloos benut en zo kwam de 1-1 ruststand op het scorebord.

De tweede helft gaf een wat sneller spelend SVIJ, dat probeerde om druk te zetten op de tegenstander. Hierdoor ontstonden een aantal kansen voor onder andere Richard van Vondelen en Alex Barzilay, maar hun pogingen misten doel of werden om dubieuze redenen afgekeurd.

Langzamerhand viel het tempo wat weg en moest zowaar keeper Remy Heruer handelend optreden bij het enige gevaarlijke moment van Blauw Wit in de tweede helft en zoals gebruikelijk deed hij dit bekwaam. De beslissing viel tien minuten voor het einde. Jurjen Dikker mocht vanaf 25 meter aanleggen voor een vrije trap. Uiterst nauwkeurig schoot hij de bal langs de keeper van de Amsterdammers en daarmee zette hij de 2-1 eindstand op het bord.

Er is voor beide trainers nog wel wat werk aan de winkel. Volgende week wacht voor SVIJ in Zaandam het sterke RCZ. SVIJ heeft in ieder geval, mede door de komst van een grote groep talentvolle jeugdspelers uit de eigen jeugd, veel kwaliteit in de selectie en kan de komende weken doorbouwen naar een eerste elftal wat hopelijk goed mee kan draaien in de zware competitie.

Tekst: Peter Barzilay