Zaterdag 3e klasse B

Sidney Schmeltz gelooft in Olympia Haarlem

Als de vooruitzichten niet bedriegen, gaan Stormvogels en Olympia Haarlem de strijd aan voor de titel in 3B. Op de eerste competitiedag bleven de rivalen steken op 2-2 en omdat de concurrenten zoals algemeen verwacht weinig steken zullen laten vallen, Stormvogels liep een paar weken terug overigens tegen een verrassende 0-1 thuisnederlaag aan tegen middenmoter RKAVIC, zal de titelstrijd zich alleen maar gaan intensiveren.

Zaterdag moest Olympia Haarlem zich meten met middenmoter V.V. IJmuiden. ”Een lastige, taaie tegenstander. Vorig seizoen kwamen we hier met 2-0 achter en wonnen pas in de slotfase met 4-2. IJmuiden levert altijd strijd en is daarom lastig te bestrijden. In deze Amsterdamse poule zitten toch iets meer ploegen die het van voetbal moeten hebben en dat bevalt ons wel,’’ analyseerde trainer Barry Tjeertes vlak voor het duel.

Zijn ploeg lijkt dit seizoen nog meer in balans. ’’Ja, dat vind ik ook. Met de komst van drie jongens met de nodige routine zijn we lastiger te bestrijden. Sidney Schmeltz speelt daar een belangrijke rol in. Sidney is dan wel 33 jaar, maakt nog steeds zijn acties en heeft power en drive. Ik help hem naast het voetbal zijn netwerk te verbreden in het Haarlemse want Sidney runt een voetbalschool en daarnaast hebben we nog een prima speler aan hem die onze jongere spelers heel goed coacht,’’ aldus Tjeertes.

Weer slaat topscorer Levy van Nispen toe

Het bleken profetische woorden te zijn van Barry Tjeertes want vanaf de eerste balomwenteling kwam IJmuiden in het stuk niet voor en diende zich puur te concentreren op tegenhouden. Vooral over de linkerflank denderde de nog steeds pijlsnelle Sidney Schmeltz keer op keer langs zijn tegenstander. Zowel binnendoor als buitenom. Toch bleek het voor Olympia Haarlem lastig bressen te slaan in de hechte IJmuidense afweer. Veel kansen leverde het enorme overwicht namelijk niet op.

’’Dit veld is dramatisch. Heel hobbelig maar dat is geen excuus hoor,’’ vond Schmeltz. Slechts eenmaal vonden ze een gaatje en wie anders dan topscorer Levy van Nispen sloeg weer eens toe met een heerlijk, leep en geplaatst intikkertje buitenkant voet; 0-1.

Olympia Haarlem op koers

Na de hervatting toen de gevoelstemperatuur het vriespunt met rasse schreden naderde, vocht een manhaftig IJmuiden voor alles wat het waard was voor een positief resultaat. Even dachten ze de gelijkmaker te hebben geproduceerd na een minuut of tien maar de sterk spelende Mathijs Veldman vond na een knappe individuele actie de binnenkant van de paal. Olympia Haarlem behield weliswaar het initiatief maar moest soms wel alert zijn op een IJmuiden dat met de moed der wanhoop steeds meer de lange bal ging hanteren.

Een glaszuivere tweede en beslissende goal werd halverwege het tweede bedrijf nog afgekeurd vanwege buitenspel (?) maar uitgerekend Sidney Schmeltz, na rust veel minder in het spel betrokken, tekende na een keurige aanval over een paar schijven in 90+2 voor de 0-2 eindstand. ’’We hebben gewonnen en dat is fijn. Jammer dat we niet eerder het duel konden beslissen op een slecht, hobbelig veld. Levy scoort weer een belangrijke goal voor ons. Volgende week winnen van Roda’23 dan blijven we drie punten voor op Stormvogels en gaan we de tweede competitiehelft met vertrouwen tegemoet,’’ analyseerde Tjeertes, zichtbaar opgewekt.

Sidney Schmeltz liep in ieder geval met een kamerbrede grijs het veld af. Hij sluit af: ’’Tuurlijk man, weer gewonnen. Ik ben trots op onze groep. Het klikt en we kunnen nog beter. Het niveau in de derde klasse valt mij trouwens best wel mee. Ik heb het hier heerlijk naar mijn zin en dat in combinatie met mijn werk voor mijn voetbalschool. Lekker op een positieve manier het beste uit mensen halen. Wat wil je nog meer toch? ,’’ sloot de oud-prof hoopvol af.

Hans Akkerman