Overig

Scheidsrechter Martin de Jager: “Laat je niet gek maken.”

Gister is de Week van de Scheidsrechter begonnen. Negen dagen lang staan de ruim 35.000 (assistent-)scheidsrechters in de aandacht. Zij zorgen er namelijk voor dat meer dan 1,2 miljoen voetballers iedere week het zo geliefde spelletje kunnen spelen. Martin de Jager is scheidsrechter in onze regio. Hij leidt al tien jaar wedstrijden in goede banen en is inmiddels ook betrokken bij de COVS Haarlem.

Volgens De Jager is de Week van de Scheidsrechter echt een dingetje binnen het korps van arbiters. “Er is een deel van de groep scheidsrechters die wel uitkijkt naar deze week,” zegt de nog jonge arbiter. “Ze zijn nieuwsgierig naar welke club er wel aandacht aan besteed en welke niet. Zelf ben ik er daar ook één van.” Een ander deel interesseert zich er niet voor. “Die zijn al een aantal keer teleurgesteld en zien wel wat er gebeurd,” vervolgt hij.

Veelal zijn het de clubscheidsrechters die de waardering krijgen. “Er zijn clubs die voor de jeugdscheidsrechters kaartjes voor bijvoorbeeld een wedstrijd van Ajax kopen.” Er zijn grote verschillen, maar dat heeft ook met de financiële situatie van de club te maken. “Van een fles wijn tot een veredeld kerstpakket, soms worden we echt in het zonnetje gezet. Heel leuk,” aldus 27-jarige De Jager.

De scheidsrechters die door de bond worden aangewezen maken totaal verschillende dingen mee. “Bij de ene club wordt er niets aan gedaan, maar bij de andere word je met de microfoon toegesproken. Als uiterste heb ik een keer een pak kaarten mee naar huis gekregen,” zegt De Jager lachend. De KNVB zet de arbiters ook in het zonnetje. Zo kregen de leidsmannen de afgelopen jaren een tossmunt en dit jaar een scoreblokje. “Altijd iets bruikbaars,” vindt hij.

De Haarlemse COVS doet er zelf niets aan, behalve dat de leden van de scheidsrechtersvereniging worden opgeroepen hun ervaringen te delen via social media. “Wij maken een mooie opsomming van alles wat er gebeurd is,” aldus De Jager. “We vragen natuurlijk wel zoveel mogelijk aandacht, maar het balletje tijdens deze week ligt bij de KNVB en vooral bij de verenigingen.”

Martin de Jager - Voetbal in Haarlem
Martin de Jager in actie als scheidsrechter. (Foto: Facebook)

Martin de Jager is bezig aan zijn tiende seizoen als scheidsrechter van de KNVB. Iedere week fluit hij zijn duels in de derde klasse met soms een uitschieter in de tweede klasse. Hij refereert toch nog steeds aan zijn allereerste wedstrijd. “Ik werd ’s ochtends vroeg uit mijn bed gehaald door mijn vader met de mededeling dat ik met een half uur op de club moest zijn, terwijl ik ’s middags pas hoefde te voetballen,” begint hij. “Ik kreeg een fluit, een pen en een boekje en op veld 1 moest ik de F1 van VVI fluiten.” Veertien kleine voetballertjes die om een bal heen dralen, lekker voetballen en geen geouwehoer. Dat deed De Jager doen besluiten verder te gaan met fluiten.

Ondanks dat het merendeel van de wedstrijden prima verloopt, zijn er soms ook vervelende zaken. De Jager heeft een manier gevonden om daar mee om te gaan. “Ik houd me nog steeds vast aan de gedachte dat er altijd wel iemand is die zich bij problemen over mij ontfermd.” Toen de Hoofddorper nog niet zo lang actief was als scheidsrechter heeft hij zoiets meegemaakt in Emmeloord en werd hij beschermd. “Mijn begeleider heeft mij toen geholpen met het verwerken. Nare dingen gebeuren, maar je moet verder. Met mijn collega’s praten over zulke situaties helpt daarbij,” aldus De Jager.

Voor de jeugdige scheidsrechters heeft De Jager een goede tip. “Doe gewoon je ding. Je weet waar je voor moet fluiten en welke sancties daarbij horen. Laat je niet gek maken. En mocht er toch iets gebeuren, zoek dan een scheidsrechtersvereniging op. Daar zijn die mensen voor en we helpen je daar echt bij.” De Week van de Scheidsrechter duurt nog tot en met 9 oktober.