Jack's League

Repeterende breuk voor HFC in Noordwijk, niet-scoren-syndroom breekt club op

Koninklijke HFC leek zaterdag de drie punten mee te nemen uit Noordwijk. Zes minuten voor tijd leidde de ploeg met 0-1 en was heer en meester. Twee goals van de thuisploeg zorgden voor een domper bij HFC, 2-1. Bij winst had de ploeg van Tamerus ‘veilig’ in de middenmoot gestaan, nu voelt ze de hete adem van OFC, TEC en Scheveningen in de nek.

Kans-op-kans

Net als in de uitwedstrijd bij FC Lisse had de Koninklijke de wedstrijd al lang in het slot moeten gooien. Sietse Brandsma en Zakaria Eddahchouri kregen volop kansen, maar Eddahchouri was alleen trefzeker uit een strafschop. De ploeg van Tamerus was heer en meester en het wachten was op de 0-2.

Brandsma vond Lars Jansen op zijn weg en Zakaria Eddahchouri schoot vanaf zestien meter hoog over, ook Hulleman en Noordmans rondden niet af.

Trainer Tamerus kreeg afgelopen week een vraag over de effectiviteit van de ex-prof. Dat was voor het duel met Jong Volendam waarin hij tweemaal scoorde, maar ook een dot van een kans om zeep hielp. Eddahchouri is een uitstekende voetballer maar nog geen killer in de zestien.

De trainer antwoordde met de theorie over de Heinz tomatenketchupfles. ,,Je moet even in Zakaria knijpen en dan komen er opeens een heleboel goals tegelijk uit.’’

 

Spits

De oefenmeester verdient waardering voor de omstandigheden waaronder hij moet werken. Andere clubs gingen op trainingskamp naar zonnige oorden en haalden in de winterstop ex-profs als versterking.

HFC ging twee dagen naar het regenachtige Osnabrück en haalde geen versterking, al kan een aanvallende impuls geen kwaad. HFC sprak weken geleden met Spakenburger Robin Eindhoven, die om de hoek woont en werkt. Het was de bedoeling dat Eindhoven volgend seizoen Sietse Brandsma zou opvolgen.

De Heemstedenaar koos voor IJsselmeervogels. Toen de gevoelige overstap van Spakenburg naar de rooie buurman leidde tot wat problemen op de training van de Blauwen opperde men in de Gooi- en Eemlander dat een verhuur van Eindhoven wellicht het beste was om de rust te doen terugkeren.

Dit scenario werd aan de HFC-trainer voorgelegd. De reactie van Gertjan Tamerus was te begrijpen. ,,Ik heb net met hem om de tafel gezeten voor volgend seizoen, dat wilde hij niet. Moet ik hem dan voor een paar maanden binnenhalen?  Hoe gemotiveerd is-ie dan?’’

Repeterende breuk

Het spelverloop bij Noordwijk vertoonde overeenkomsten met de ontknoping bij Lisse. Na afloop van het uitduel bij Lisse werd de 18-jarige Joas Kors aangekeken op een breedtepass die leidde tot een tegentreffer. Maar ook daarvoor had HFC al vergeten afstand te nemen.

In Noordwijk keek menig HFC-fan lange tijd met een schuin oog naar de ranglijst. Bij winst zou HFC in de middenmoot staan en afstand nemen van laagvliegers als OFC, TEC en Scheveningen.

 

zzp-boekhouder-haarlem

HFC heeft het echter altijd moeilijk tegen Noordwijk. Vorig seizoen wist interim-trainer Frank Korpershoek er tenauwernood een 0-1 winst uit het vuur te slepen. Dit seizoen pakte Noordwijk de zege in Haarlem.

Geheel tegen de verhouding in kantelde Noordwijk in de 84e minuut het duel. Twee kansen binnen drie minuten zorgde voor de Remontada. De gelijkmaker van Jesper de Vré kwam uit een omschakeling van Noordwijk na een corner van HFC. De Vré pikte bal op, sprintte tientallen meters en schoot de 1-1 binnen. De lange Dylan Rietveld haalde even later met zijn ‘verkeerde’ been uit, wat 2-1 betekende.

,,Een gestolen overwinning’’ stelde ex-BSM-jeugdkeeper Lars Jansen. ,,HFC heeft de beste kansen gehad. Onze wissels brachten goede energie en na de 1-1 kwam het geloof terug.’’

Overleg

HFC scoorde 25 goals in deze competitie en kreeg in twintig duels 26 goals tegen. De afgelopen weken vulde HFC de doordeweekse dagen met een hersteltraining op maandag, oefenduels tegen Jong AZ en Swift op dinsdag en op donderdag de training ter voorbereiding op de wedstrijd. Deze week zullen daar ongetwijfeld ook gesprekken, tactische opties, de omschakeling en gemiste kansen via videoanalyse de revue passeren.

Opties

Wat kan HFC doen om de impasse te doorbreken?

Roy Castien heeft scorend vermogen, brengt gif en wordt steeds fitter, maar zat niet bij de selectie.

Jim Hulleman acteert de laatste weken als verdediger en dat zorgt voor een betere opbouw. De Witte heeft echter ook scorend vermogen en vormt een goed koppel met Sietse Brandsma. In het verleden zei Gertjan Tamerus al eens over Hulleman. ,,Ik wou dat ik twee of drie Jim’s in mijn team had.”

Oscar Wilffert kan ook echter als linksbenige verdediger spelen. Opbouwend is hij minder dan Hulleman, maar hij speelde meer dan 150 duels voor HFC en oogt betrouwbaar. Finn Berk is ook nog een optie.

Hij traint met de selectie mee en is een linker centrale verdediger. Als TD Sander Vink hem weet vast te leggen heeft Tamerus ook meer mogelijkheden met Hulleman.

Met spanning keken de HFC-fans om 17.00 uur naar pagina 833 van Teletekst en zagen dat nummer laatst OFC na een voorsprong toch nog verloor van Rijnsburgse Boys en dat TEC onderuit ging tegen AFC. Ze hadden weer even lucht.

De komende drie duels zijn cruciaal. Er zitten twee zespuntenduels voor HFC tussen.

Zaterdag komt Scheveningen naar Haarlem, daarna moet HFC naar Quick Boys en op de 26e komt ex-HFC-trainer Pieter Mulders met nummer laatst OFC naar de Spanjaardslaan.