Olympia neemt eerste horde

jun 1, 2024

Het vakantieverlof is bij Olympia Haarlem voor nog minimaal een week ingetrokken. In de nacompetitie boekten de mannen van Barry Tjeertes een knappe 2-1 overwinning tegen De Meer, waarmee ze nog een rondje verdienden in de mallemolen die promotie heet.

,,Ons strijdplan? We gaan door op de weg die de laatste vijf wedstrijden zijn ingeslagen.’’ Barry Tjeertes had zijn elftal de laatste weken heel goed zien voetballen, waardoor ze tot de laatste snik mee konden doen om het kampioenschap in de Tweede Klasse. Met een nacompetitieplek als beloning. ,,Maar het is geen moeten. We willen een stabiele tweedeklasser zijn. Promotie zou leuk zijn, maar hoeft nog niet’’, vond Tjeertes.

De Meer beschikt over razendsnelle aanvallers en het kostte de verdediging van Olympia de nodige moeite om hen in toom te houden. Daarnaast probeerden ze de opbouw bij de Haarlemmers al vroeg te verstoren. Die tactiek werkte de eerste twintig minuten aardig, want veel kansen kreeg de thuisploeg niet. Al had Youssef Blel al na vijf minuten kunnen scoren. Hij werd fraai weggestuurd door Levi van Nispen, maar schoot vanuit een te moeilijke hoek over.

Maar halverwege de eerste helft sloeg Olympia genadeloos toe. Eerst mocht Faissal Benhaddi vanaf elf meter raakschieten na een ongelukkige handsbal van een De Meer-verdediger. Amper een minuut later lag de 2-0 in het netje. Levi van Nispen schoot beheerst raak na een knappe combinatie. Niet veel later besloot Nigel Marengo een fraaie rush met een venijnig schot dat maar netaan gepakt kon worden door de Amsterdamse doelman.

Diezelfde Marengo leidde ook de 2-1 in. Hij maakte een overtreding binnen de ‘zestien’ waardoor De Meer ook een penalty kreeg. De gasten scoorden, waardoor het bij rust 2-1 stond.

In de tweede helft stroopte Olympia Haarlem de mouwen nog wat verder op en speelde de ploeg wat verdedigender. Dat bleek een goede zet, want De Meer kon nauwelijks meer gevaarlijk worden. En als ze toch in de buurt kwamen was daar altijd doelman Folke Maenhout om redding te brengen. De thuisploeg kreeg meer ruimte en had daar misschien meer mee moeten doen. Een schot van Rafael Karpes ging net over, een vrije trap van Benhaddi onderging datzelfde lot. En Marengo vertoonde een staaltje gallery play waarmee hij langs de zijlijn zijn tegenstanders kleurenblind speelde. Toen de laatste man van De Meer met rood van het veld moest, na een tackle op strottenhoofd-hoogte bij Karpes, was het pleit helemaal beslecht.

En zo wordt het volgende week dus niet Ibiza, maar Hoofddorp-uit voor Olympia Haarlem.

Tekst en foto: Marcel Akerboom