Voetbal in Haarlem

Olympia Haarlem na rust van het padje

nov 25, 2023

Olympia Haarlem leverde een bizarre tweede helft af tegen het Amsterdamse Arsenal. Die 45 minuten kostten de ploeg van Barry Tjeertes de overwinning. De subtopper in de tweede klasse A eindigde in 3-4.

En daar zag het voor rust absoluut niet naar uit. Toegegeven, Arsenal werd twee keer gevaarlijk voor het doel van Folke Maenhout, maar dat lag ook een beetje aan het slappe verdedigen van de thuisploeg. Verder was het alleen maar Olympia Haarlem wat de klok sloeg. En dat ondanks de afwezigheid van Sidney Schmelz en Youssef Blel vandaag. De razendsnelle Nigel Marengo had al na drie minuten de openingstreffer op zijn schoen na goed doorzetten, maar de Amsterdamse doelman redde bekwaam. Na een kwartiertje kwam Edo Knol na een slimme loopactie in scoringspositie. Zijn inzet ging naast.

Halverwege de eerste helft was het dan toch raak voor de Haarlemmers na een mooi uitgespeelde aanval. Levy van Nispen legde terug op Sami Haouam die met een droge knal in de linkerbenedenhoek de verdiende 1-0 binnenschoot. Vlak voor rust hadden Marengo en Faissal Ben Hadi er gerust nog eentje mogen maken, maar het zat de aanvallers niet mee.

In het begin van de tweede helft waren het de Haarlemse verdedigers voor wie het tegenzat. Door persoonlijke fouten en door slap ingrijpen kreeg ASV Arsenal binnen tien minuten twee doelpunten cadeau: 1-2.

Olympia leek het snel recht te zetten. Uit een heerlijk indraaiende vrije trap van Ben Hadi kon invaller Sofian Monji de gelijkmaker binnenwerken. De scheidsrechter wees al naar het midden, maar kwam even later op zijn beslissing terug. De vlaggenist van Arsenal had blijkbaar buitenspel geconstateerd, waardoor het feest niet doorging.

Daar raakte de thuisploeg behoorlijk door van het padje. De Olympia-spelers ergerden zich aan alles en iedereen: de tijdrekkende tegenstander en de steeds warriger fluitende scheidsrechter in het bijzonder. Het leverde Frank Schilder rood op na herhaaldelijke aanmerkingen op de leiding. Met z’n tienen ging Olympia Haarlem op jacht naar de 2-2. Een vrije trap van Ben Hadi zeilde net naast, Jeffrey van den Berg schoot twee keer van afstand, maar beide keren toonde de Arsenal-doelman zijn kwaliteiten.

In het laatste kwartier gebeurde van alles. Eerst was het Capleton Muinguilo die de bal zomaar in de voeten gespeeld kreeg door een Olympiaan en die van dertig meter de bal in het lege doel schoot voor 1-3. Een minuut later lag de 1-4 tegen de touwen toen de Arsenal-spits vogelvrij kon inkoppen.

Gelukkig voor het thuispubliek geeft Olympia Haarlem nooit op. Ondanks vervelende overtredingen van beide zijden bleven de Haarlemmers ook nog voetballen. Van Nispen bereikte invaller Yauheni Bryliou die de 2-4 binnenschoot en kort daarop kopte Monji een corner binnen voor de aansluitingstreffer. Er kwamen nog kansjes op de 4-4, maar hoe hard Olympia er ook voor werkte, vallen deed de gelijkmaker niet meer.

,,Ik heb het eigenlijk nooit over de scheidsrechter, maar hoe hij die 2-2 afkeurde, dat sloeg nergens op’’, was Barry Tjeertes nog emotioneel net na het laatste fluitsignaal. Al moest hij ook toegeven dat zijn ploeg zelf ook wat beter had kunnen verdedigen. ,,We zijn nog zo instabiel. We hebben nog geen wedstrijd in dezelfde samenstelling kunnen spelen.’’

Tekst en foto: Marcel Akerboom