Voetbal in Haarlem

‘Mooie pot, man’

okt 12, 2024

Olympia Haarlem heeft wel wat met koplopers. Twee weken geleden stond Zwaluwen ’30 bovenaan en kwam het van een koude kermis thuis in Haarlem.

Deze zaterdag moest de huidige nummer één van de tweede klasse A, Stormvogels, er aan geloven. Het werd 2-1 voor Olympia Haarlem na een heerlijke pot voetbal.

,,Voor een wedstrijd tegen Stormvogels is iedereen gemotiveerd. Zeker na de slechte vertoning die we vorige week hebben laten zien’’, zei Olympia-coach Barry Tjeertes. Het was vanaf het begin al duidelijk dat de Haarlemmers iets recht te zetten hadden. Met stevig, maar toch creatief voetbal dwong de thuisclub kansen af. Al na drie minuten schoot Noa de Vries voorlangs.

Maar ook de gasten lieten zich niet onbetuigd. Uitblinker Jan Koridon was met zijn snelheid een plaag voor de Olympia-verdedigers en ook Mitchel Bormann bleek een handenbinder. Toch kwam Olympia al vroeg op voorsprong. Hamza Rahaoui vond, na een bekeken assist van de sterk spelende Sofyan Monji, met links de verre hoek waar Stormvogels-doelman Bas Veen net niet bij kon. Tien minuten later bracht Noa de Vries Levy van Nispen in stelling. Zijn schot ging rakelings naast.

In de 26e minuut werd het wel 2-0. Met een heerlijke halve omhaal was het Richie Agyapong die dit keer Bas Veen kansloos liet. Rahaoui had zelfs de derde kunnen maken, maar zijn schot eindigde op de paal.

Tussendoor was Gregory van Nieuwkoop namens Stormvogels dicht bij een treffer. Folke Maenhout tikte de bal net over. En na een weergaloze rush van Koridon kreeg Mitchel Bormann ook een grote kans op de 2-1. Hij schoot net over.

Dat deed hij vijf minuten na rust heel wat beter. Stormvogels was een stuk feller de kleedkamer uitgekomen en legde nu Olympia de wil op. Uit een soort ‘flipperkast-aanval’ waarbij de een na de ander de bal, al dan niet bewust, raakte schoot Bormann nu wel raak.

Niet tot verrassing van zijn trainer Patrick Krop. ,,We hebben misschien individueel niet de beste spelers, we zijn wél een team. En als team kun je ver komen. Dat bewijzen we al vier jaar.’’ Dat team was na rust de bovenliggende partij. Stormvogels creëerde de ene na de andere mogelijkheid, maar kreeg hem er maar niet in. Brian Ezeoke, Jan Koridon, ze schoten óf net voorlangs óf net over. Dustin Mijnders kopte vier minuten voor tijd uit een corner naast.

De IJmuidense aanvalsdrift zorgde er ook voor dat er counterkansen kwamen voor de thuisploeg. Gelukkig voor de neutrale toeschouwers waren die mogelijkheden niet besteed aan Olympia Haarlem. Want zo bleef het een spannende, attractieve wedstrijd. Die in de blessuretijd de 2-2 had móeten opleveren, maar Mijnders wist op een of andere manier een opgelegde kans niet te benutten.

,,Wat een mooie pot, man!’’ Stormvogels-trainer Krop toonde zich een waardig verliezer. Hij had genoten van de wedstrijd, al vond hij wel dat zijn ploeg zeker na rust meer had verdiend. Dat vond zijn Haarlemse collega ook wel, al richtte die zijn focus vooral op de eerste helft van Olympia. Tjeertes: ,,Toen speelden we echt goed. Na rust hadden we wat zakelijker moeten zijn in de omschakeling. Je weet dat die kansen komen. Maar ik ben heel blij met de drie punten.’’

Tekst en foto: Marcel Akerboom