Voetbal in Haarlem

Makkelijk middagje voor Alliance

okt 1, 2023

Het moet gedonderd hebben in de Zwanenburg-kleedkamer. Bij rust stond de formatie van Richard Griffioen al met 3-0 achter. Dat gegeven was al erg genoeg voor de Zwanenburgers, maar het feit dat de ploeg als een kudde makke schapen over het kunstgras van Alliance hobbelde moet Griffioen het meest pijn gedaan hebben. Met vier wissels startten de bezoekers de tweede helft, maar het kwaad was al geschied: het bleef 3-0 voor Alliance ’22 dat daarmee gedeeld koploper is in de derde klasse B.

,,Alliance is onze angstgegner. Ik kan me niet heugen wanneer we hier voor het laatst hebben gewonnen’’, zei Griffioen vooraf. En omdat hij ook nog wat geblesseerden in de voorhoede miste ging de Zwanenburg-trainer al van een moeilijke middag uit. Die kreeg zijn ploeg ook. Alliance was veel feller in de duels en troefde de gasten overal op het veld af.

De eerste waarschuwing kwam van de voet van Jeroen van den Hoek. In de 11e minuut mikte hij een vrije trap onbereikbaar voor Zwanenburg-doelman Jonker op de paal. Twee minuten later kon het thuispubliek dan écht juichen. Alliance combineerde prinsheerlijk door de defensie van de bezoekers, de bal kwam via veel schijven terecht bij Wouter van der Wal die bekwaam afrondde: 1-0.

Drie minuten later lag de 2-0 al tegen de touwen. Een op het oog ongevaarlijke voorzet van de rechterkant kwam bij Stijn Heuvel terecht. Die was zijn directe tegenstander makkelijk de baas en prikte de bal in de linkerbovenhoek. René Jonker deed wat hij kon, maar via zijn handschoenen was het toch raak. Na zo’n 25 minuten wurmde Alliance-uitblinker Justin van den Haak door de – opnieuw matig ingrijpende – Zwanenburg-verdediging. Zijn schot ging nét langs de verkeerde kant van de paal.

En de gasten? Zij bakten er bar weinig van. De simpelste passjes kwamen niet aan, de duels werden verloren, er werd geen strijd geleverd. Pas toen aanvoerder Jordy Vierbergen, die zich mateloos ergerde aan zijn ploeggenoten, zich ook een beetje bemoeide met de aanval werd Zwanenburg eindelijk een keertje gevaarlijk.

Maar Alliance bleef de bovenliggende partij. De groen-zwarten vonden elkaar makkelijk en maakten optimaal gebruik van het gebrek aan weerstand van Zwanenburg. In de 43e minuut kon de thuisploeg weer ongehinderd doorvoetballen rond de zestien van de gasten. Ditmaal eindigde het bij Jeroen van den Hoek die alle gelegenheid kreeg om de uiterste kruising te vinden en een prachtige 3-0 binnen te schieten.

Na rust was het schouwspel een stuk minder aantrekkelijk. Zwanenburg, dat moet gezegd, knokte zich terug in de wedstrijd op zoek naar eerherstel. Maar echt gevaarlijk kon de ploeg niet meer worden. Wel zetten ze Alliance vast, waardoor de thuisploeg niet meer zo gemakkelijk kon voetballen. Er waren wat kansen over en weer, maar gescoord werd er niet meer. Voor Alliance hoefde het ook niet meer zo nodig.

Zo heeft Alliance na twee speelronden zes punten en een heerlijk gevoel. ,,Die eerste helft moeten we onthouden. Toen waren we goed. Na rust zakten we ver weg. We lieten ons vastzetten door Zwanenburg.’’ vond trainer Willem de Vreeze. Bij Zwanenburg zijn er na twee kansloze nederlagen nu al behoorlijke zorgen.

Tekst en foto: Marcel Akerboom