Voetbal in Haarlem

Kon. HFC – Jong Sparta: de mannen tegen de jochies

apr 15, 2019

De oliedomme tweede gele kaart van middenvelder Noordmans, hij zaagde net over de middenlijn een tegenstander doormidden, had zomaar roet in het eten kunnen gooien. Het had HFC de 1-0 voorsprong kunnen kosten, maar niets was minder waar. Zelfs met tien man bleef HFC in de thuiswedstrijd tegen Jong Sparta met gemak overeind en kwam de overwinning niet in gevaar.

Formatie
HFC speelde in zijn vertrouwde 1-5-3-2 formatie, zonder de geschorste Boer en de geblesseerden Boks en Tadmine. Bij winst zouden de Haarlemmers de vijfde positie innemen, met zicht op meer. En dat gebeurde dan ook. HFC speelt naar de mogelijkheden binnen zijn selectie, met veel mensen achter de bal, die in een strakke organisatie geen rare dingen doen. Zij gunnen de tegenstander vaak wat meer de bal, om eenmaal in balbezit vanuit de omschakeling snel uit te breken en toe te slaan.

De cijfers spreken voor zich. Met de minst gepasseerde verdediging (31 tegendoelpunten) van de tweede divisie hebben de koninklijken een zekerheidjein huis. Vanuit die geruststelling speelt het team met vertrouwen, uit en thuis, hetzelfde spelletje. Iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Die duidelijkheid zie je op het veld terug. Zonder sprankelend te voetballen worden de resultaten aan elkaar geregen. Alleen vandaag was de uitvoering in balbezit minder.

Opdracht
Coach Tamerus had duidelijk zijn team de opdracht meegegeven om direct vanaf het begin van de wedstrijd de pubers uit Spangen de stuipen op het lijf te jagen. Dat resulteerde in de 4e minuut in een overtreding binnen het strafschopgebied op HFC middenvelder Jacob Noordmans. Penalty! Peet v.d. Slot schoot dit buitenkansje onberispelijk in de benedenhoek: 1-0!
Na van de schrik bekomen te zijn begon Jong Sparta te voetballen. En dat konden zij best. Stuk voor stuk zijn het liefhebbers die veel technische bagage met zich meebrengen. HFC ging nog een paar meter verder terug op de eigen helft en liet de steeds beter spelende Rotterdammers uitrazen.

Ingrediënten
Alle ingrediënten uit het moderne voetbal werden uit de kast gehaald maar de belangrijkste, kansen creëren en benutten, beheerste Jong Sparta niet. HFC stelde daar, los van een paar keer het spel goed van links naar rechts verleggen wat een enkele kans opleverde, ook niet veel tegenover. De wedstrijd was tot de 48e minuut, met de rode kaart voor Noordmans, in mager evenwicht.
Het was daarom opmerkelijk dat met tien (HFC) tegen elf man (Jong Sparta) het wedstrijdbeeld niet veranderde. HFC kon, door het terughalen van spits van Soest naar het middenveld, gewoon in hun eigen organisatie blijven staan en de aanvalsgolven van Jong Sparta rustig afwachten.

Ruimte
Jong Sparta wist zich geen raad met de ruimte die ontstaat bij een uitsluiting bij de tegenstander. In plaats van de zijkanten voorin goed te benutten, de bal snel rond te spelen en met voorzetten proberen lange mensen in het centrum van de aanval in stelling te brengen bleven zij maar pielen. HFC stond erbij en keek ernaar. Makkelijk verdedigen voor van der Slot en zijn mannen. Het was dan ook niet zo vreemd dat de beste kans in de tweede helft, de toeschouwers schrokken wakker, voor HFC was. Maar van Soest liep één stap teveel met de bal en knalde in het zijnet. Het bleef daardoor bij 1-0!