Betnation Divisie

Keeper Lars Jansen van Noordwijk naar Quick Boys

De in Haarlem geboren Lars Jansen van VV Noordwijk is bijna wekelijks uitblinker. Hij zat voor zijn periode bij Noordwijk al twee jaar in de selectie bij Go Ahead Eagles en komt komend seizoen uit voor Quick Boys. En dat terwijl hij in de jeugd van BSM in de spits stond.

BSM

Duizenden dromen geleden liep Lars Jansen in Bennebroek aan de hand van zijn vader naar het voetbalveld van BSM. Hans was daar tot zijn 45ste eerste doelman. Weliswaar in de vierde klasse, maar daar speelden destijds meerdere keepers met talent. Ex-Ajacied Tom van Schaik bij TYBB, Gertjan van Santen bij DSOV, Fons Halfman, ex-Telstar, bij Bloemendaal.

Lars droomde van een loopbaan als spits en kwam tot zijn dertiende uit in de hoogste jeugdelftallen. ,,Na de scheiding van mijn ouders, ben ik op mijn dertiende bij mijn moeder gaan wonen in Uithoorn. School en voetbal waren daar beter te combineren en ik kon bij Argon op Divisie niveau voetballen.’’

Vader

Zijn vader spoorde hem wekelijks aan om te gaan keepen. Wellicht had Lars wel de goede genen, dacht hij. Pas op zestienjarige leeftijd waagde Lars de sprong in het diepe. ,,Keeperstrainer Glenn Berkelaar stond wel even te kijken. ‘Je hebt nul komma nul basis’’, zei hij. ‘Maar ik zie wel wat in je’.

Go Ahead

Die dag kwam zijn leven in een stroomversnelling. ,,Drie keer per week trainde  ik met Glenn en met Onder-17 en later Onder-19 bij Argon. We speelden tegen Go Ahead Eagles en die wilden me hebben voor Jong Go Ahead Eagles. Ruim twee jaar heb ik in Deventer gespeeld. Eerst als amateur, maar later een jaar als prof met een klein contract. Jack de Gier en later John Stegeman waren de trainers. Ik had een appartement en voelde dat ik elke dag beter werd.’’

Kwaliteiten

Door het volgen van zijn passie en droom stopte hij wel met zijn studie Sport en Bewegen. ,,Ik heb mijn Havo-diploma op zak en droom nog steeds van een profloopbaan. Bij Go Ahead trainde ik in de ochtend en in de middag, het was gewoon een baan, dat is toch heerlijk.’’

Jansen omschrijft zichzelf als een aanvallende keeper. ,,Ik ben niet de langste, maar heers wel in de lucht. Emiel Wendt loopt bij ons in de spits. Die is twee meter lang, maar op de training is alles in het vijfmetergebied voor mij. Ik heb, mede door mijn voetbalervaring, een goede trap, denk mee in de opbouw en positioneer mezelf goed.’’

Keeperstrainer

Bij Argon was Glenn Berkelaar zijn keeperstrainer en die is lyrisch over de goalie. ,,In de afgelopen jaren heb ik van Argon de kans gekregen om bij de club een echte keeperscultuur te creëren. Er zijn veel keepers getransfereerd naar een profclub, neem bijvoorbeeld Mark Engel (FC Utrecht & Ajax), Kris van Rhijn (SC Heerenveen), Joel van der Wilt (FC Volendam) en Lars Jansen (Go Ahead Eagles), hij is één van de beste keepers waar ik ooit mee heb gewerkt op amateurniveau.”

 

boekhouder alkmaar

VVSB

Bij Go Ahead Eagles vertrok Jansen drie jaar geleden. ,, Er kwam een nieuwe trainer en een nieuwe keeperstrainer. Ze konden mij geen speeltijd garanderen. Mijn vader werkt bij Broekhof, de toenmalige hoofdsponsor van VVSB. Ze hadden een probleem met hun tweede keeper en zochten iemand achter of naast Ruben Valk.

Dat seizoen gaven Richard Plug en keeperstrainer Collin van Velzen Ruben en mij gelijke kansen. VVSB speelde slechts vijf duels, maar ik kon er twee keepen en dat ging vrij goed. VVSB koos ervoor om eerst met Ruben te verlengen. Ik wilde eerste keeper worden en koos ervoor om naar Noordwijk te gaan. Een niveau hoger en ze hadden toen met Joe van der Sar, Mike van Vliet en Jesse Haak al drie  keepers in de selectie. Kees Zethof heeft in de voorbereiding iedereen gelijke tijd laten spelen. En in de openingswedstrijd tegen HFC stond ik in de basis.’’

De afgelopen jaren bij Noordwijk was Jansen bijna wekelijks uitblinker. Hij verkast komend seizoen naar Quick Boys, dat ook Tweede Divisie speelt en wat meer financiële armslag heeft.

In onbewaakte ogenblikken van dagdromerij gaan zijn gedachten dan nog wel eens terug naar de achtertuin van zij oma. ,,Die woont aan de andere kant van de ringvaart in Bennebroek. Als mijn vader op goal stond en de wind stond goed dan hoorden we hem in de tuin zijn verdedigers staan coachen. Toen dacht ik nog als spits, nu wil ik zo hoog mogelijk spelen als keeper. Ik ben pas 25 jaar, vrij jong voor een keeper, mijn vader keepte tot zijn 45ste.’’

Tekst Peter Brink