Betnation Divisie

HFC wint ondanks gelijkspel tegen Jong Sparta. Yüksel scoort, Van den Berg klopt op de deur

Koninklijke HFC moest zaterdag genoegen nemen met een punt tegen Jong Sparta, 1-1. De hoop op de vijfde plek en zelfs de vierde plaats is nog aanwezig. Resultaattrainer Gertjan Tamerus aast op deze plaatsen en zag ook nog kans om groeibriljant Xander van den Berg twintig minuten te laten meespelen.

Voor rust was het Jong Sparta dat de meeste kansen had. Linksbuiten Aymana Bais kwam driemaal alleen op Mitchel Michaelis af. Hij schoot twee keer voorlangs en eenmaal redde Michaelis. Dat zag ook zijn dorpsgenoot en Volendam-scout Johan Steur.

Na de hervatting brak ex-HFC ér Mehmet Yüksel de wedstrijd open. Hij was zaterdag de oudste speler aan de zijde van Jong Sparta.

De ex-HFC ér komt uit 2001 en hij speelde samen met ploeggenoten uit 2005 en 2007. Ruwe diamanten die de droom hebben om door te breken bij Sparta-1. Of Yüksel dat ook lukt is de vraag. Zijn contract loopt af en in het verleden gaf hij aan ooit nog eens in Turkije te willen spelen.

De Koninklijke zag een treffer van Robin Eindhoven worden afgekeurd vanwege buitenspel. Maar kwam door een kopbal van Marijn Ploem, uit een corner van Gerry Vlak, op 1-1.

Met Ploem , Eindhoven, Heeremans en Wessel Boer beschikt HFC over meerdere heersers in het luchtruim.

Twintig minuten voor tijd kreeg ook Xander van den Berg speeltijd. Gertjan Tamerus liet in eerdere jaren al talenten als Ruben Heeremans en Joas Kors – nu nog geblesseerd- doorbreken. Maar daarna stokte de doorstroming en vlogen vele tieners uit naar RKVV Velsen en Odin’59.

Van den Berg kan de volgende zijn die wel doorbreekt, al krijgt hij komend seizoen ook nog te maken met Koen Tros en Jim Hulleman..

De 19-jarige is snel, technisch, wendbaar en speelde in de jeugd van Ajax. De middenvelder compenseert zijn gebrek aan lengte door met grinta te spelen.

Zijn speeltijd was de grote winst voor HFC, dat jaarlijks veel geld stopt in de jeugdopleiding, maar afgelopen weken talenten als Storm Holtkamp en Mikaël Schilling naar ADO’20 zag vertrekken.

Na afloop was er de ontmoeting met Mehmet Yüksel. Ook een ex-HFC-talent, maar eentje die het wel tot Tweede Divisie-niveau heeft gered. Gertjan Tamerus zei twee jaar geleden over hem.

,,Toen ik Hoofd Jeugd Opleiding was keek ik vaak bij Onder-17. Zonder bal deed hij te weinig, daar heb ik hem op aangesproken. Voetballen kunnen ze allemaal wel, bij de senioren wordt jongensvoetbal ineens mannenvoetbal en dan gelden er andere wetten.’’

Vervolgt: ,,Vroeger hadden we ook een Onder-19, dat team is er nu uitgehaald en veel 18-jarigen  denken dat ze meteen doorstromen naar het eerste en zijn dan teleurgesteld dat ze in Onder-21 spelen. Dat is niet nodig. Het is nogal wat als je als net 18-jarige tegen mannen van 27 jaar moet spelen. Ik heb in meerdere jongens vertrouwen.’’

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

Peter Brink

Foto’s Pim Hols/HFC