Haarlemmer Finn Berk in Duitse beker tegen grote RB Leipzig  

Hij heeft er lang voor moeten knokken, maar afgelopen transferperiode is het dan eindelijk werkelijkheid geworden. Haarlemmer Finn Berk tekende bij het Duitse Babelsberg zijn eerste full time profcontract.  Vorig seizoen ging de eenentwintigjarige verdediger het buitenlandse avontuur aan bij Greifswalder FC waar hij als semi prof aan de gang ging. In Duitsland is hij inmiddels gesetteld en als je dan volgende week ook nog mag spelen tegen de sterren van Red Bull Leipzig lijken dromen toch echt waar te worden. “Bryan Brobbey mag wel wat extra trainen, denk maar niet dat ik het hem makkelijk ga maken.”

Berk heeft het niet makkelijk gehad toen hij van Cambuur de overstap maakte naar Duitsland. Het leven als semi prof in een verlaten stad was erg eenzaam. De coronapandemie maakte het allemaal niet makkelijker.

“Ik wist dat het wennen zou worden om een stap naar het buitenland te maken, maar het was zwaarder dan gedacht. Mensen denken altijd dat het bestaan van een voetballer enkel rozengeur en maneschijn is, maar dat is allemaal niet waar. Je traint s ’ochtends, en daarna zit je de hele dag alleen in je appartement of loop je een rondje in de stad. En dat elke dag weer.”

“Als je dan geen klik hebt met je teamgenoten, dan is zo’n bestaan enorm eenzaam. Ik had het daar niet lang uitgehouden. De coronapandemie was daarom een geluk bij een ongeluk. De competitie werd stilgelegd, en ik mocht van de club terug naar Nederland om mijn conditie op pijl te houden bij AZ, waar ik mijn hele jeugd heb gevoetbald. Hier in Nederland werd al snel besloten niet terug te keren naar Grefswald , en dus hoopte ik elke dag dat er een club langskwam.. Dat Babelsberg op de laatste dag van de transferwindow echt concreet werd was voor mij een last die van mijn schouders afviel. De trainer en club gaven mij zoveel vertrouwen, het voelde meteen goed.”

Vanaf zijn tiende speelde Berk al in de jeugdopleiding van AZ. Toen hij daar vlak voor dat lag gekoesterde profcontract afviel koos hij voor Almere City en Cambuur Leeuwarden. Uiteindelijk paste het Duitse voetbal beter bij hem, en besloot hij een sprong in het diepe te wagen. Deze sprong is dus niet voor niets geweest. Voor Berk voelt dit als een beloning op een jarenlange strijdt. “Als ik diep in mijn hart kijk had ik het liefst al drie jaar geleden willen stoppen met het profvoetbal. Het heeft mij, en mijn familie, zoveel stress opgeleverd.”

“Natuurlijk zie je het leven van je voorbeelden in de Eredivisie. Jongens met een topsalaris, succes en een fantastische carrière. Maar onder dat topje van de ijsberg zitten honderden jongeren die jarenlang alles geven, en bij wie het niet zo soepel loopt. Constant voel je druk om te presteren, dat beseffen weinig mensen. Die druk voel ik ook nog steeds, maar daartegenover is het wel een kick als je voor duizenden mensen mag spelen. Volgende week tegen Red Bull Leipzig zijn wij helemaal uitverkocht, dan zitten er gewoon tienduizend mensen in het stadion. Als je dan als nuchtere Haarlemse gozer het veld op mag lopen, terwijl je vorig jaar nog twijfelde om te stoppen met voetbal, dan ben je toch wel trots. Nu nog hopen dat ik in de basis begin natuurlijk.”

Babelsberg – Red Bull Leipzig wordt dinsdag 26 oktober afgetrapt om 18:30 uur. De samenvatting van het duel is te zien bij ESPN.

Foto: Babelsberg