Voetbal in Haarlem

H.B.C. onderuit (3-4) in pure voetbalthriller

sep 18, 2023

Het overtreft tot nu toe alle sportieve verwachtingen in Heemstede. De start is namelijk imponerend en succesvol. Tegen drie gerenommeerde tegenstanders werden door H.B.C. zeven punten gesprokkeld.

De competitieleider had voor het vierde duel wederom een tegenstander van formaat geselecteerd. JOS Watergraafsmeer, dat vorig seizoen uit de derde divisie degradeerde en met zes punten uit de eerste twee duels een onberispelijke seizoenstart kende, kwam zondag langs in Heemstede. Een affiche om van te smullen en dat werd het ook en hoe!

Als je na 88 minuten met 1-4 achter staat en zes minuten later twee ‘’dotjes’’ op 4-4 mist, dan weet je het natuurlijk even niet meer. Het kantelmoment? ‘’Die gemiste strafschop bij 0-1 heeft ons genekt. Deze nederlaag hakt erin hoor,’’ verzuchtten Bryan Wilderom en Jasper Ketting in koor, vlak na een hallucinerend, spetterend en heerlijk duel waarin het pure voetbal de grote winnaar was. Jos/W nam al na vier minuten de leiding en het leek even een lastige middag te worden voor H.B.C. tegen een tegenstander die over de flanken negentig minuten lang dreigend was. H.B.C. toonde karakter, nam het initiatief, creëerde kans op kans maar vonden de keeper van de gasten keer op keer op hun weg. Bas Schol, twee jaar geleden nog actief voor Velsen, redde met zijn voet, gezicht, knie en handen en het was een wonder dat JOS/W ongeschonden de rust haalde.

Gemiste kansen nekken indrukwekkend H.B.C.

Hét moment vond plaats in minuut 54. Arno Dijkstra vuurde een strafschop op de voet van Bas Schol en twintig seconden later lag 0-2 aan de andere kant in het netje. Weliswaar verkleinde Jeroen de Bruijn de score bij een 0-3 achterstand maar wederom een messcherpe counter bracht het verschil weer op drie. H.B.C. toonde karakter en zag Arno Dijkstra met een majestueuze kopbal en Jessie Vink (vrije trap) in de kruising de achterstand terug brengen tot een luttele goal.

In minuut 90+4 de apotheose. Arno Dijkstra vond van dichtbij wederom Bas Schol op zijn weg en de rebound belandde niet tussen de palen maar net aan de verkeerde kant van de paal. “Je krijgt in deze klasse niks cadeau. We zijn goed gestart maar moeten elke week vol aan de bak. Dat is de les van vanmiddag. Natuurlijk is het een cliché maar die gemiste strafschop heeft ons uiteindelijk genekt. Kans op kans krijgen we maar we slaagden erin hun keeper te laten uitblinken door maar niet te scoren. Ongelooflijk eigenlijk toch? ,’’ analyseerde Bryan Wilderom die na zijn hamstringblessure voor het eerst sinds een paar weken weer aan de start verscheen. ’Als je na een 1-4 achterstand nog zo terugkomt, geeft dat toch weer een stukje vertrouwen naar de toekomst maar dit is wel balen zeg. Zij krijgen vijf kansen en maken er vier en wij komen meer dan tien keer in scoringspositie. Een lesje in effectiviteit, ‘’sloot Jasper Ketting af. Aan zijn gelaat viel af te lezen dat hij het eigenlijk nog steeds niet kon bevatten.’’ De zomer hit ’’ De Engelbewaarder’’ schalde voor en na het duel uit de boxen maar H.B.C. had zondag geen ‘’engeltje op de lat’’