Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

GJ Tamerus sleutelt en puzzelt aan nieuw HFC en zoekt nog vier ‘hongerige’ spelers

DoorRedactie

jul 15, 2023

Het is zomer en er wordt een tentenkamp opgebouwd in Haarlem. Dat betekent Haarlem Jazz, Haarlem Culinair of het trainingskamp van HFC. Het is het laatste. Legertenten worden door de HFC-spelers zelf opgebouwd aan de Spanjaardslaan. De voorbereiding staat in het teken van samenwerken, communiceren, fitter worden en elkaar beter leren kennen.

Opbouwfase

Donderdagavond 19.30 uur start de training van HFC. Voorheen startte Gertjan Tamerus de trainingen rond 20.00 uur. In deze opbouwfase waarin legio spelers moeten worden ingepast traint HFC twee uur. De Koninklijke is al twee weken bezig.

Gerry Vlak is er voor de eerste keer weer bij. Hij was op vakantie in Peru en maakt altijd een fitte indruk. Desevio Payne en Roy Castien ontbreken. ,,Roy heeft weer wat last van vocht in zijn knie. Uit voorzorg doet hij het wat rustiger aan.’’

 

Bronkhorst

Desevio Payne was er eerder die week wel bij en komt ook terug van een knieoperatie. Payne is één van de kandidaten voor de rechtsbackpositie, al ziet Tamerus in hem ook een centrale verdediger.

Een andere speler die in aanmerking komen voor de rechtsbackpositie is Maxwell Frimpong. Hij speelde in de jeugd van AZ en komt nu over van OFC. Op de training maakt hij een gretige indruk. Ex-prof Ilias Bronkhorst traint mee met de Koninklijke. ,,Ik verwacht dat hij weer in het betaalde voetbal aan de slag gaat’’, zegt Gertjan Tamerus. ,,Maar zo niet, dan is hij welkom.’’

 

Allround speler

Centraal achterin rekende de oefenmeester op Rano Burger. De talentvolle Burger is echter onlangs aan zijn enkel geopereerd  waardoor Tamerus creatief moet zijn. De trainer herkent in de 24-jarige Max Veerman, ex-OFC en Jong Volendam, een slimme speler. ,,Hij is goed in het positiespel, hij is een allroundspeler en kan wellicht ook centraal achterin spelen.’’

Links naast hem is een plek ingeruimd voor Bram van Dongen. Hij acteerde vorig seizoen op het tweede niveau van Zweden en heeft een uitstekende inspeelpass. ,,Bram leest de situatie goed, stelt zich positioneel goed op en durft de bal diep tussen de linies door te spelen, waardoor we vanuit daar verder kunnen spelen. Jim Hulleman durfde dat ook.’’ Tom Carbaat is een aanstormend talent die eraan komt.

 

Optie

Voor de rechtsbackpositie is Marijn Ploem, die van Hercules komt en in de jeugd van FC Groningen speelde, ook een optie. Ploem kan ook rechts centraal spelen, een concurrent dus voor Ruben Heeremans.

Ex-Witte Leeuw Redouan Taha is een optie voor de linkervleugel. ,,Het nadeel is dat hij een jaar niet heeft gespeeld, dus hij moet langzaam gebracht worden.’’

Pijntjes

Het middenveld baart Tamerus de minste zorgen. Gerry Vlak en Cas Dijkstra zijn zeker van een basisplaats. Op ‘10’ kunnen Joas Kors, Jacob Noordmans, Levi de Wilde en Roy Castien uit de voeten.

Gillermo Kuling is een jeugdspeler die aanschuift. ,,Hij is bijna een jaar geblesseerd geweest. Hij heeft talent en mag het nu laten zien.’’

Tamerus geeft aan dat de jeugd bij hem altijd de kans krijgt als ze minimaal gelijkwaardig zijn aan een speler van buitenaf. ,,Veel talenten denken dat ze op hun achttiende even aansluiten bij het eerste elftal. Die stap is te groot, daar hebben de meesten minimaal nog twee jaar voor nodig. Afgelopen seizoen hebben Ruben Heeremans en Joas Kors de stap gemaakt. Wessel Boer en Robin Eindhoven speelden op hun achttiende ook nog niet in het eerste.’’

Vervolgt. ,,Talenten die van een BVO komen sluiten makkelijker aan. Kijk naar Tom Carbaat en Ruben die een jaar bij ADO heeft gespeeld. Eigenlijk leiden de BVO’s op voor HFC en valt bij ons tachtig procent van de talenten af voor het eerste elftal op Tweede Divisieniveau.’’

 

Doorstroming

,,Je ziet het aan de belastbaarheid. Joas Kors is nu geblesseerd’’, stelt de trainer. ,,Je ziet in de voorbereiding dat vooral de jongere spelers tegen pijntjes aanlopen omdat het toch een hele stap  is van Onder-21 naar HFC-1. Ook Miles Panka heeft een blessure. Het duo traint met de 78!-jarige hersteltrainer Gerrit Peijs die ze eerst flink laat rekken, waarna ze op het einde – als beloning- zes ballen, die  op een rij liggen één voor één mogen afwerken.

De talenten Tijn Doornbos, Mikaël Schilling, keeper Mikael Mensink en Xander van den Berg trainen in de voorbereiding mee met de selectie van Gertjan Tamerus.

Spitsen

Voorin heeft Gertjan Tamerus de grootste uitdaging.  Hij zag met Zakaria Eddahchouri en Sietse Brandsma 29 doelpunten vertrekken. Niels Springer kwam weliswaar over van OFC, maar hij scoorde afgelopen seizoen driemaal.

Afgelopen seizoen overkwam HFC nagenoeg hetzelfde. In de oefenwedstrijd tegen Telstar acteerde HFC destijds met de middenvelders Jacob Noordmans en Jim Hulleman in de spits en speelde uitstekend.

Noordmans geldt dan als de man die voorin het sein geeft om druk te zetten en kan ook als tweede aanvaller goed uit de voeten.

Roy Castien is indien wedstrijdfit, voorin ook een optie, net als de talenten Storm Holtkamp, Yuya Ishizuka en Levi de Wilde. ,,Ik heb gebeld met Glynor Plet, die ken ik nog van mijn periode bij Telstar, als hij nog hongerig is mag hij graag komen, maar hij is nu bezig om zaakwaarnemer te worden dus het lijkt geen match.’’

 

Versterkingen

Tamerus geeft aan nog minimaal vier ‘hongerige’ spelers te willen halen. ,,Een centrale verdediger, een linksback en twee spitsen. Een diepgaande en een kaatsende.’’ Ex-HFC ér Vincent Volkert is nog clubloos en Telstar liet afgelopen week Jonathan Mulder vertrekken.

Om de selectie aan te vullen streken deze week zes testspelers neer aan de Spanjaardslaan. Bekendste naam is die van ex-prof. Guliano van Velzen. Hij is van nature een vleugelspits,  is 29 jaar, speelde ook voor Telstar maar de vraag is of hij de hongerige spits is die HFC van doelpunten kan voorzien.

 

boekhoudachterstand

Door Redactie