Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Geduld is een schone zaak

DoorRedactie

sep 15, 2024

Geduld is een schone zaak. Maar Schoten moest er veel van opbrengen in de bekerwedstrijd tegen Rap. Pas in de allerlaatste minuten maakten de Haarlemmers twee dikverdiende doelpunten waarmee de zege werd binnengesleept.

SV Rap is een vereniging met een lange historie. De Amsterdammers waren de eerste landskampioen, de eerste bekerwinnaar én de eerste Europees kampioen. Weliswaar rond 1900, maar het staat toch maar mooi op het palmares. Schoten is trots op het feit dat de ploeg de NVB-beker heeft gewonnen in 1921. Hoe anders is het in de 21e eeuw: Nu acteren beide ploegen op het niveau vijfde klasse.

Schoten-trainer Rocco de Vos: ,,Dit is een mooie graadmeter om te kijken waar we staan op dit niveau. We hebben een lekker ploegje bij elkaar.’’ Schoten start dit jaar weer met een eerste elftal en heeft niet de minste spelers weten te strikken. De selectie bulkt van de ervaring met namen als Nicky Eekhout, Berry Willemse, Thomas en Bastiaan Scholten. Ook ‘oude Schoten-coryfeeën’ als Sjoerd Auwerda en Donny Koning dragen weer met trots het geel-zwart. Maar favoriet voor de titel wil De Vos zichzelf nog niet noemen. ,,Eerst maar eens een stabiel seizoen draaien. We hebben 24 spelers, maar hebben nog niet iedereen kunnen inzetten. We willen in ieder geval geen gekkigheid.’’

Tegen Rap kon je zien dat er voldoende talent aanwezig is. Maar het was ook duidelijk dat de Schoten-spelers nog moeten wennen aan elkaar. Passes kwamen vaak niet aan, ze begrepen regelmatig niet wat hun ploeggenoten wilden met hun loopacties of inspeelballen. Daardoor kwam de thuisploeg er in het eerste kwartier nog niet aan te pas.

Gelukkig heeft Schoten geduld. De opbouw ging bedachtzaam, over veel schijven, langzaam richting de aanvallers. En dat leverde wel meer resultaat op. Er ontstonden mogelijkheden voor Mitchell Cadogan, Donny Koning en Bastiaan Scholten, maar heel grote kansen waren het niet. Ook Amin Ouass was er dichtbij. De Rap-keeper stond echter steeds op zijn post.

Na rust was het alleen maar eenrichtingsverkeer. Doelman Germain Ebbeling had niets meer te doen, want alles speelde zich af op de helft van SV Rap. Auwerda schoot net over, Eekhout kopte twee keer op doel, een kopbal van Joost van Everdingen werd door de Amsterdamse doelman gekeerd. Bij Rap ging de gebrekkige conditie een woordje meespreken, want de een na de andere Amsterdammer stortte met kramp ter aarde. Toch duurde het tot de 87e minuut voor Schoten er eindelijk van profiteerde. Een vlotte aanval eindigde bij Mitchell Cadogan, die simpel de bevrijdende 1-0 binnenwerkte.

Volgens de moegestreden Rap-pers deed hij dat in buitenspelpositie. Dat leverde gedoe op met de scheidsrechter, die het gemekker beloonde met een rode kaart. In de blessuretijd kon Cadogan zelfs de 2-0 scoren omdat de keeper veel te ver mee naar voren was gegaan. Ook dat leverde gezeur op bij Rap en wéér een rode kaart, die niet paste bij de sportieve wedstrijd. Een wedstrijd die uiteindelijk wel de zege voor Schoten opleverde.

,,Jammer van die kaarten. Dat was onnodig’’, vond ook Rocco de Vos. Die ook vond dat zijn ploeg te veel kansen nodig had om te scoren. ,,Normaal schieten ze ze er veel makkelijker in.’’

Tekst en foto: Marcel Akerboom