Voetbal in Haarlem

Galavoorstelling

sep 28, 2024

‘Met alle respect voor de tegenstander, maar dit hadden we met 8-0 of 9-0 moeten winnen’. Olympia Haarlem-trainer Barry Tjeertes moest er zijn best voor doen, maar kon toch nog íets minder positiefs aan de middag noemen. ‘Maar verder kan ik alleen maar tevreden zijn’, maakte hij zijn analyse af. Tweedeklasser Olympia Haarlem speelde een dijk van een wedstrijd en won eenvoudig met 6-2 van Zwaluwen ’30.

Het was smullen voor de thuissupporters. Vanaf het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter greep Olympia de tegenstander bij de strot. De Haarlemmers stoorden Zwaluwen ’30 vroegtijdig in hun opbouw en waren veel efficiënter dan de gasten uit Hoorn. Op wilskracht, spierkracht en duelkracht was de thuisploeg heer en meester.

Het duurde desondanks nog best een tijdje voor de eerste goal viel. Levi van Nispen en Noa de Vries kregen kansjes en een treffer van de ijverige Sofian Monji werd wegens buitenspel geannuleerd. Ook een harde kopbal van laatste man Carlos Opoku ging maar net over.

Maar vanaf minuut 31 was het hek van de dam. Eerst rondde De Vries een knappe aanval schitterend af. Hij werd artistiek vrij voor de keeper gezet door Monji en stuurde de bal keurig in de bovenhoek. Twee minuten later was het al 2-0. Linksachter Henry Opoku schoot geweldig raak vanaf de punt van het zestienmetergebied. En in minuut 39 werd een voorzet van rechtsback Kayra Kaplan door een ongelukkige Horinees achter zijn eigen doelman gekopt: 3-0. De 4-0 werd afgekeurd door de arbiter. Van Nispen prikte ‘m binnen, maar zou daarbij buitenspel hebben gestaan.

Dat buitenspel staan deed Olympia Haarlem ook na rust regelmatig. Zwaluwen ’30 maakte er verdedigend een potje van en bood de ploeg van Tjeertes alle gelegenheid om de score op te voeren. Maar óf de gretige aanvallers stonden offside óf ze leden aan keuzestress: Er stond regelmatig meer dan één ploeggenoot in kansrijke positie en een paar keer werd dan de verkeerde aangespeeld.

Toch liep Olympia Haarlem gemakkelijk uit naar een 6-0 voorsprong. De thuisploeg was gewoon te goed. Het middenveld speelde met veel zelfvertrouwen, de defensie stond als een huis en de creatieve voorwaartsen waren voortdurend gevaarlijk. Er moest wel een penalty aan te pas komen om de vierde goal te mogen noteren: Carlos Opoku schoot ‘m comfortabel binnen. Invaller Max Krake maakte, na weer zo’n slim balletje van Sofian Monji, de 5-0 en de zesde kwam van de voet van Beyan Ufuk die een afgeslagen corner hard en laag binnenschoot.

De boog kan niet altijd gespannen staan, zelfs niet bij het zo goed voetballende Olympia Haarlem. De concentratie ebde de laatste tien minuten weg en Zwaluwen ’30 – na de eerste speelronde koploper in de tweede klasse A, maar nu niet meer – kon zowaar nog twee keer tegen scoren. Dat deed uiteindelijk weinig af aan de galavoorstelling die de thuisploeg had opgevoerd. Olympia is dit seizoen een ploeg om rekening mee te houden.

Tekst en foto: Marcel Akerboom