Voetbal in Haarlem

De bietenbrug op

mrt 24, 2024

Zeker voor rust was Zwanenburg heer en meester in de confrontatie met Terrasvogels. Niemand had verbaasd opgekeken als het bij rust 4-0 had gestaan. Maar de ploeg van Bert Loogman scoort heel moeilijk, dus bleef het bij slechts 1-0 in de pauze. In de tweede helft gooide Terrasvogels er een schepje bovenop om uiteindelijk met 1-2 te winnen. Waardoor de thuisploeg alsnog de verraderlijke ‘bietenbrug’ op ging.

Taalkundigen vermoeden dat de bietenbrug op gaan afkomstig is van de situatie waarbij boeren met bietenwagens een brug moesten passeren. Er vielen dan altijd wel bieten van de kar af. De bieten werden geplet omdat er anderen overheen reden, waardoor de bruggen spekglad werden. Regelmatig gleed je daardoor uit of gleed je zelfs van de brug af. Bij de voormalige suikerfabriek van Halfweg ligt nog steeds zo’n bietenbrug. Die heet ook zo. Dus zou Zwanenburg wel gewaarschuwd moeten zijn.

Dit seizoen is de laatste jaargang waarin Zwanenburg zowel op zaterdag als op zondag prestatievoetbal bedrijft. In het seizoen ’24-’25 is er geen ‘zondag’ meer. En dus zullen spelers die nu op zaterdag in het eerste staan volgend seizoen mogelijk vervangen worden door zondag-jongens. ,,Dus dit is ons laatste kunstje’’, zei coach Bert Loogman. ,,En hoe mooi zou het zijn om in ieder geval nog een periode te pakken. In ieder geval nog één prijsje.’’ Dat is hem gegund, want er is geen vrolijker en positiever trainer te vinden in de het hele district West I.

En in de eerste helft was Zwanenburg hard op weg naar het prijsje. Terrasvogels begon angstig en slordig en leverde de bal regelmatig zomaar in bij de geroutineerde thuisploeg. Dat kon niet lang goed blijven gaan. In de vijftiende minuut viel de 1-0 al. Daimy Zijtregtop profiteerde van het zoveelste balverlies van de gasten door een schitterende voorzet te geven op spits Tim Reemer. Die kopte beheerst raak.

Er hadden nog meer goals kunnen vallen als Tim Reemer, Joshua von Mauw of Dennis Loogman wat secuurder met hun dotten van kansen waren omgesprongen. Daarbij dient gezegd dat Terrasvogels-doelman Daan Schouten behoorlijk op dreef was voor rust.

Na de thee was alles ineens anders. Terrasvogels leek ineens een stuk meer te durven en maakte ook slim gebruik van de stevige wind in de rug. De formatie van Bryan Wijker knokte zich terug in de wedstrijd en creëerde kansen. Max Geijteman en Rubian Westenberg waren er al dichtbij, maar zij mikten net over of naast. Tussendoor maakte Reemer met een kopbal nog bijna de verlossende 2-0 voor de thuisploeg, maar opnieuw redde de Santpoortse keeper.

,, De pijp is leeg bij ons. We trainen op 70% en hebben een té smalle selectie. Ik ben blij als we de 1-0 nog binnen slepen’’, zei trainer Loogman een kwartier voor tijd nog. Daarmee riep hij blijkbaar het onheil over Zwanenburg af, want nog geen minuut later lag de gelijkmaker in het netje. Door slap ingrijpen van de centrale verdediger van de thuisploeg kwam de bal plots voor de voeten van Rubian Westenberg, die een vrije doortocht naar de goal kreeg en koelbloedig raak schoot.

Terrasvogels rook bloed en ging op jacht naar de winnende. Die viel ook, in de 87e minuut, toen Max Geijteman een bekeken voorzet van Fouad Malloul simpel binnentikte.

In de blessuretijd verloor Zwanenburg nog een gefrustreerde speler, die volkomen onnodig tegen rood aanliep. Maar de stand veranderde daardoor niet meer. Tot blijdschap van Terrasvogels-trainer Wijker: ,,Voor rust waren we kansloos. Maar in de tweede helft hebben we het goed gedaan.’’ Tot verdriet van Zwanenburg-trainer Loogman: ,,Weet je, we hebben een smalle bank. Ik wil graag dat iedereen bij ons aan spelen toekomt, zelfs als ze niet altijd kunnen trainen. Op het laatst konden we het niet meer belopen. Ik baal ook van die rode kaart. En misschien speelt bij sommige jongens ook wel mee dat ze volgend seizoen niet meer automatisch zaterdag-één zijn. Maar hee, over een half uur zijn we dit verlies weer vergeten en is het gewoon weer feest.’’ Want ondanks alles blijven ze vrolijk bij Zwanenburg-zaterdag. Zelfs na een uitglijer op de bietenbrug.

Tekst en foto: Marcel Akerboom