VSV doet zichzelf tekort

VSV had uit de laatste wedstrijden negen punten gehaald en kwam daarmee op de vierde plaats terecht. De Kennemers haalde uit haar laatste drie wedstrijden maar drie punten en verloor daarmee de koppositie aan Bloemendaal. Voor beide ploegen waren de belangen dan ook groot. Op sportpark de Hofgeest mocht dan ook een spannende wedstrijd verwacht worden maar dat werd het niet, wel een enerverende.

In de beginfase had VSV het betere van het spel en kreeg twee kansen. De eerste kans was voor Rick Michielsen die geheel vrijstaand tegen keeper Dave Davidson schoot. Even later ging Daan Tervoort er vandoor en vijf meter voor het strafschopgebied werd hij neergehaald door Dennis Valkhof. Scheidsrechter Caddy Zorgui gaf een gele kaart waar rood niet misstaan zou hebben. De vrije trap leverde niets op.

Na twintig minuten kwam de Kennemers onverdiend op voorsprong. Guillaume Rijssel passeerde in de  zestienmeter de net iets te ver voor zijn goal staande Nobby Plug. Hierna werd het erg onrustig in het veld en leken de bezoekers de thuisploeg in de tang te hebben. Een vrije trap van Nick van der Meer liet Dave Davidson los, Rick Michielsen schoot uit de rebound naast. VSV trainer David Zonneveld maande zijn spelers tot kalmte maar was zelf als een stuiterbal waardoor dat geen effect sorteerde.

De sfeer in het veld werd er niet leuker op toen de trainer David Zonneveld en Paul de Lange het verbaal met elkaar aan de stok kregen en het hek was van de dam. Het werd in het veld zelfs onvriendelijk en van een beetje voetbal was geen sprake meer. Spelers van de Kennemers schreeuwden bij iedere aanraking moord en brand, stortte ernstig geblesseerd op het slechte veld neer maar bij het arriveren van de traumahelikopter bleken zij wonderbaarlijk te kunnen sprinten. De scheidsrechter had dit onsportieve spelletje goed door tot ergernis van de technische staf en spelers van de Kennemers.

Aan het begin van de tweede helft een goed opgezette aanval van VSV. Via Nick van der Meer kwam de bal bij Daan Tervoort die een strakke voorzet gaf op Rick Michielsen die in de handen van keeper Dave Davidson kopte. Ook de Kennemers kreeg een kans maar keeper Hobby Plug wenste niet te capituleren op de kopbal van Geoffrey Purser. VSV rook de gelijkmaker maar hoe langer die uitbleef, hoe harder De Kennemers ging spelen. Vooral Haitriks Jansen en Guillaume Rijsel gingen daarin voorop. Uitdelen konden zij als de beste maar incasseren was een ander verhaal.

VSV was dicht bij de gelijkmaker maar Jesse Kroon maaide in de zestienmeter over de bal. Ook Moreno Blom kreeg een opgelegde kans maar schoot naast. In de slotfase kreeg Hairiks Jansen zijn tweede gele kaart en kon, met de nodige tegenzin en scheldwoorden richting Jorden de Waal van VSV en de scheidsrechter, gaan douchen. Na negentig minuten konden de bezoekers met 3 punten het veld aflopen en waren de druiven voor VSV terecht zuur. Zij hadden vandaag minimaal een punt verdiend.

“Ik heb nog nooit een dergelijk slechte scheidsrechter meegemaakt en moest mijn spelers beschermen” en “daardoor mis ik volgende week een belangrijke speler”, waren de woorden van Paul de Lange direct na afloop.

Nu floot Caddie Zorgui inderdaad geen beste wedstrijd maar hem de schuld geven van wat er in en buiten het veld gebeurde ging te ver. Het optreden van Paul de Lange richting scheidsrechter en tegenstander leverde een negatieve reactie op bij zijn spelers. Die raakte hierdoor opgefokt. Tekenend was het gedrag van Hairiks Jansen na zijn tweede gele kaart en van Guillaume Rijsel na afloop. In het veld riep hij van alles tegen zijn tegenstanders om hen uit het spel te halen maar toen er iets tegen hem gezegd werd draaide hij volledig door. Na afloop moest hij door omstanders in het gareel gehouden worden. Jammer, want juist deze spelers kunnen het verschil maken. Zij hebben de kwaliteiten om een wedstrijd te kunnen beslissen en werden nu door hun eigen coach uit hun spel gehaald.

De uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse A vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Ap Ras

Foto: archief Voetbal in Haarlem