Vroege Sint bij HBC

Onderzoek aan de Universiteit van Gent in België heeft aangetoond dat in het voetbal het vlak voor de rust scoren door team A niet slim is. Team A kan dan of minder scherp de tweede helft ingaan, of aan zelfoverschatting gaan leiden of een trainer in de rust het maken van tactische keuzes beïnvloeden. Of een combinatie daarvan.

Niveau
Sterker nog, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat team A beter tot aan 40e minuut kan scoren. De kans voor dat team op nog meer doelpunten maken in de tweede helft zou dan aanzienlijk groter worden. Dat oreren deze Gentse geleerden dan.

HBC-spits Luke Vahle had de uitkomst van dit onderzoek kunnen bevestigen. Hij kreeg in de eerste helft, tussen de 20e en de 40e minuut, twee mooie kansen om zijn team op voorsprong te schieten. Beide keren trof hij, na prima combinatiespel van HBC, geen doel.

Overwicht

De kansen kwamen tot stand door voetbal van een behoorlijk hoog niveau. Na een twijfelend begin, met veel balverlies van beide ploegen, was HBC heer en meester. Met een zorgvuldige opbouw, veel beweging op het middenveld en individuele acties voorin werd Pancratius met de rug tegen de muur gezet. De Badhoevedorpers moesten alle zeilen bijzetten om HBC van zich af te houden.

Aan de hand van Steve Olfers en Jeroen de Bruijn had HBC uit dit overwicht wel meer kansen moeten creëren dan nu het geval was. Je hoeft geen hoogleraar in de voetbalkunde te zijn om te weten dat wanneer je als team sterker bent maar niet scoort je dan de kous op de kop krijgt. De bonkige spits van Pancratius, Dave Hertog, waarschuwde HBC in die eerste helft al een keer door uit een 1 tegen 1 situatie tegenover keeper Verhage net niet te scoren.

Pakjesavond
HBC weet natuurlijk van geen onderzoek in Gent af maar bij het begin van de tweede helft, zo tussen de 47e en de 52e minuut, was het wel al vroeg pakjesavond bij de Heemstedenaren. Door twee individuele fouten werd Pancratius in het zadel geholpen.

De 0-1 was wel van een uitzonderlijke kwaliteit. Na nota bene een ingooi voor HBC! kwam de bal voor de voeten van Pancratius middenvelder Pel terecht. Die zag in een oogwenk keeper Verhage van HBC ver voor zijn doel staan. Met een prachtige weeftrap over een afstand van zo’n 40 meter
suisde de bal over Verhage heen. Het was een moment doodstil aan de Cruquiusweg en die stilte werd doorbroken door het ritselen van het net en het gejuich van de Badhoevedorpers. Een wonderschoon doelpunt.

Slot
De 0-2 viel snel daarna. Aanvoerder Grijsen van HBC nam de bal verkeerd aan, verloor hem aan een tegenstander, een counter volgde en Hertog tikte de 0-2 voor Pancratius simpel binnen. Voor HBC kwam deze dreun hard aan. Er werd door beide ploegen veel gewisseld, aanvallend door HBC en uiteraard verdedigend door Pancratius, maar het echte voetbal was er bij HBC uit.

HBC viel wanhopig aan maar trapte meer en meer in de val van Pancratius. Achterover leunend
met vijf spijkerharde verdedigers en drie zwoegende middenvelders was er voor HBC bij Pancratius geen doorkomen aan. De wedstrijd zat op slot en HBC wist de sleutel niet te vinden. Het ging, omdat scheidsrechter Lodeweegs warrig floot, zich ook meer en meer irriteren en dat kwam het voetbal niet ten goede.

Les
De les die HBC uit dit “topduel” in de tweede klasse zal trekken is dat hoe hoger je speelt de details de doorslag geven. En dat voetbal niet altijd eerlijk is. Het is daarom al te gemakkelijk de “schuld” van deze nederlaag in de schoenen van twee keer knullig balverlies te schuiven. Voor de 40e minuut had HBC al op 2-0 voor moeten staan.

Als wij de Belgische wetenschappers moeten geloven dan had HBC na de rust uitgelopen naar een ruime overwinning op Pancratius en had het niet met lege handen gestaan zoals nu.

De uitslagen en de stand van de zondag 2e klasse B vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Otto Berendregt
Foto: Voetbal in Haarlem