Vincent Hofman: “Mijn laatste kans op een profcontract”

Komend weekend vertrekt United/DAVO-doelman Vincent Hofman voor zijn laatste kans op het binnenslepen van een profcontract. Tijdens zijn stage bij Than Quang Ninh in Vietnam moet het dan toch nog gaan gebeuren. Deze kans is hem bij toeval voor de voeten gekomen, maar hij grijpt hem met beide handen aan.

De 28-jarige Haarlemmer is op dit moment bezig aan zijn negende seizoen bij United/DAVO. De jeugdopleiding heeft hij genoten bij Ajax. Van zijn zevende tot zijn negentiende jaar kwam de sluitpost uit voor de Amsterdammers. Er kwam een einde aan de droom vanwege zijn (gebrek aan) lengte. “Dit kwam hard aan en hierna heb ik het wel van mij afgezet, wat heel moeilijk was, omdat ik ook profvoetballer zou worden.” vertelt Hofman aan Voetbal in Haarlem.

Maar de connecties uit zijn jeugd zijn niet nutteloos, zo bleek toen hij een telefoontje kreeg. Een profclub uit Vietnam is op zoek naar een goede keeper. “En daar kan ik wel mee komen met mijn lengte,” grapt de doelman. Zijn CV met hierop een indrukwekkende opleiding is neergelegd bij de Vietnamese en zodoende werd de stage een feit. Than Quang Ninh speelt op het hoogste niveau in Vietnam, de V League 1, en het stadion heeft een capaciteit van 15.000 zitplaatsen.

“De huidige trainer wil wat meer invloeden van de Nederlandse stijl van het voetbal inbrengen. Een meevoetballende keeper bijvoorbeeld en ik weet van mijzelf dat ik zo’n keeper ben. Soms neem ik iets te veel risico, maar dat is mijn stijl en dat pakt goed uit,” legt Hofman uit. “Alles wordt voor mij geregeld gedurende de twee weken van de stage. Mocht dit allemaal goed uitpakken dan zal ook voor de 8 á 9 maanden dat ik daar speel alles geregeld worden. Ik wil er ook wel een leuk centje aan overhouden,” vervolgt hij. Er zal nog wel het een en ander geregeld moeten worden wanneer het contract binnen is, zoals zijn werk bijvoorbeeld. Hofman is behoorlijk zenuwachtig, maar gaat met een positieve instelling die kant op. Echter wel zonder verwachtingen. Vincent besluit: “Het is voor mij altijd nog een droom geweest dat dit nog een keer uit zou komen.”

Foto: Voetbal in Haarlem