Zondag 1e klasse A

Vince de Kwant wijst DSOV de weg

Het was niet de bedoeling dat de frêle spits deze zondagmiddag zou spelen. Zijn nek zat op slot en was maar met grote moeite los te wrikken. Maar zijn team DSOV stond tegen Zaanlandia in de rust met 0-2 achter en dus moest De Kwant alsnog vol aan de bak. Met name zijn invalbeurt deed wel de wedstrijd kantelen.

Sober
DSOV heeft net als Zaanlandia de punten hard nodig om uit de gevarenzone te blijven. In tegenstelling tot de tegenstander startte DSOV erg behoudend. Met veel mensen achter de bal en een voorzichtige opbouw werd geprobeerd Zaanlandia terug te dringen. De rechtsbenige linksback Rathebe kwam vaak in balbezit. Omdat hij de bal eerst voor zijn sterke been moest kappen, duurde het afspelen een handeling te lang en was de vrije man voor hem alweer gedekt. Daarom werd vaak teruggespeeld of voor de lange bal op de spitsen gekozen. Een kansloze missie met windkracht 9 deze middag.

Het ontbrak DSOV gewoon aan de nodige creativiteit om een aanval in een kans om te zetten. Dat moest dan alleen van de aanvallende middenvelder Te Vrede komen, maar die bleef volharden in het kappen en het van 25 meter proberen op doel te schieten. Doelman Bosma en zijn maten van Zaanlandia hadden verdedigend gezien in de eerste helft niet veel werk te doen.

Uitblinker
Zaanlandia trok de wedstrijd onder leiding van de voormalige DCG-er, en wel creatieve middenvelder, Bulduk naar zich toe. De geblokte middenvelder is gezegend met een geweldig linkerbeen en spelinzicht. Heel bekeken liep hij zich tussen de ver uit elkaar spelende linies van DSOV vrij. Zo zorgde hij ervoor dat hij constant aangespeeld kon worden. Zijn voortzettingen waren bijna altijd goed en uit zijn pass, met hulp van keeper Van der Giezen van DSOV, kon Hatim el Abbassi dan ook scoren: 0-1.

Zaanlandia was in deze fase de betere ploeg en het combineerde er via Bulduk lustig op los. Het wachten was dan ook op de volgende treffer van de Zaandammers. Die kwam er dan ook vlak voor de rust. In een aanval over vele schakels, uiteraard was ook onze kleine middenvelder daarbij betrokken, schoot Jeremy Kho via een DSOV-er raak: 0-2.

Ommekeer
Na de rust tapte DSOV uit een ander vaatje. De Vijfhuizenaren hadden toch niets meer te verliezen. Het verstand ging op nul en er werd nu wel met passie en lef gevoetbald. Met het kort na elkaar inbrengen van Joey Carolina en Vince de Kwant kwam de ommekeer. Er werd overgeschakeld van dralen met de bal naar opportunisme en daar schrokken de Zaandammers van.

Het gevaar kwam grotendeels vanaf de rechterkant van DSOV waar Marchena, De Kwant en Te Vrede hun tegenstanders misselijk speelden. De aansluitingstreffer kwam in de 62e minuut na een actie van Te Vrede en De Kwant. De laatste schoot de bal vanaf de rechterkant voor en deze werd in paniek door Dave Kho van Zaanlandia in eigen doel geschoten, 1-2. Vanaf dat moment lag de wedstrijd helemaal open.

Raspaardjes
Nadat De Kwant al twee keer een waarschuwing had afgegeven door rakelings voorlangs te schieten was het in de 76e minuut door Lomis wel raak. Hij kon de bal van dichtbij, na een originele hakbal van Joey Carolina, inschieten. Met Lomis is ook de meest ondergewaardeerde speler van DSOV genoemd. Hij zorgde er in de tweede helft met zijn sleurwerk voor dat veel ballen weer terugveroverd werden, zodat de raspaardjes van DSOV konden uitblinken.

In het laatste kwartier werd het echt een voetbalgevecht. Beide ploegen gingen voor de winst en dat leverde mooie momenten voor beide doelen op. De twee keepers moesten alle zeilen bijzetten om doelpunten te voorkomen. Met name Van der Giezen van DSOV nam revanche voor zijn fout in de eerste helft door een zekere 2-3 te voorkomen. Mede daardoor bleef de eindstand 2-2, en daar konden beide trainers, Jansen van DSOV en Dooijweerd van Zaanlandia, zich wel in vinden.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Otto Berendregt