ViH Talentenvijver: Mert Bayik (HYS)

In onze regio vind je voetballers met veel talent, soms zelfs met net dat beetje extra dan anderen. In eerste elftallen spelen vaak al jongens mee die nog onder de grens van eenentwintig jaar zitten. De komende weken zet Voetbal in Haarlem een paar van deze talenten in de schijnwerpers. Deze week is het de beurt aan de twintigjarige keeper Mert Bayik. De jonge sluitpost staat wekelijks zijn mannetje onder de lat bij zijn club HYS en wordt zowel door onze verslaggevers als door zijn trainer Simon Evers gezien als groot talent.

Als je als twintigjarige jongen al eerste keeper bent bij de hoofdmacht van een club dan ben je goed bezig. Als keeper is het namelijk een stukje moeilijker om je in een eerste team te knokken. Bayik laat zien dat je met veel inzet en de nodige leergierigheid ook op een jonge leeftijd al een vaste waarde in het doel kan zijn. Met zijn club HYS, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de derde klasse, bezit hij momenteel de tiende plek, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrenten.

Met maar vierentwintig tegentreffers doet HYS het vergeleken de andere teams erg goed. Iets dat volgens zijn trainer Simon Evers ook zeker te danken is aan de jonge doelverdediger. “Mert heeft een ontzettend goede reflex en is erg goed in de één-op-één situatie. Hij redt zeker punten voor ons en wilt altijd het maximale uit zichzelf halen.”

De jonge Bayik kwam vorig seizoen over van Olympia Haarlem waar hij zijn hele jeugd gespeeld heeft. Het was zijn huidige teamgenoot en oud Olympia Haarlem-speler Faruk Yurdakan die hem benaderde om als keeper in een nieuw samengesteld team te komen spelen bij HYS. “Faruk benaderde mij met de kans om als eerste keeper in hun nieuwe team te komen spelen. Dit was voor mij een eer en Faruk heeft mij hierin goed begeleid. Hij is als een soort grote broer voor mij,” aldus Bayik.

Een succesvol eerste seizoen werd meteen afgesloten met promotie naar de derde klasse. Een knappe prestatie voor de Haarlemse club met Turkse roots die hard op weg is om de club een nieuwe, positievere naam te geven. Ondanks aanbiedingen van andere clubs besloot Bayik te blijven en werd er door trainer Evers een keeperstrainer aangesteld. “Het bijzondere is dat Mert sinds de C’tjes eigenlijk geen keeperstraining heeft gehad. Dit betekent dat hij ondanks zijn zelf ontplooide talent nog veel kan leren. Met de aanstelling van Nico van Kampen hebben we ervoor kunnen zorgen dat Mert zich nog verder kan ontwikkelen. De keeperskwaliteiten zijn er, maar hij kan nog verbeteren in het coachen van zijn medespelers. Dat moet dit seizoen nog gaan lukken.”

De jonge Haarlemmer wilt zichzelf blijven ontwikkelen en heeft nog zeker ambitie om hoger op te gaan, maar alleen als eerste keeper. “Op mijn leeftijd is het belangrijk om veel minuten te maken. Als er een club komt dat mij het aanbod als eerste keeper doet, zal ik altijd in gesprek gaan. Maar zolang dit niet gebeurd zal ik volgend jaar gewoon onder de lat bij HYS staan.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: Archief Voetbal in Haarlem