ViH Talentenvijver: Jesse van Loon (HBC)

In onze regio vind je voetballers met veel talent, soms zelfs met net dat beetje extra dan anderen. In eerste elftallen spelen vaak al jongens mee die nog onder de grens van eenentwintig jaar zitten. De komende weken zet Voetbal in Haarlem een paar van deze talenten in de schijnwerpers. Deze week is het de beurt aan Jesse van Loon. De jonge aanvaller is met zijn snelheid en technische vaardigheden een gevaar voor elke verdediger en speelt zich wekelijks in de schijnwerpers bij zijn club HBC.

Van Loon is nog jong, maar dat is niet terug te zien in zijn spel. De twintigjarige linksvoor maakte dit seizoen al tien doelpunten en is met zijn aanvallende kwaliteiten wekelijks belangrijk. Van Loon speelde jarenlang in de jeugd van HBC, maar maakte in 2015 de overstap naar de toenmalige B1 van het Haarlemse EDO, waar hij op een hoger niveau kon voetballen.

In eerste instantie zou Van Loon na één seizoen B1 automatisch naar de A1 van Edo doorschuiven, maar toen HBC-trainer Peter van der Waart hem het aanbod deed om als zeventienjarige in het eerste van ‘zijn cluppie’ HBC te voetballen, besloot hij toch weer terug te gaan naar de Heemstedenaren. HBC promoveerde afgelopen seizoen en bezit momenteel een knappe eerste plek in de derde klasse. Van Loon speelt elke week en zijn huidige trainer, Jasper Ketting, is dan ook te spreken over de buitenspeler. “ Jesse heeft alles wat een buitenspeler nodig heeft. Hij is snel, technisch goed en in de één-tegen-één situatie een enorme dreiging. Ook zoekt hij altijd de voetballende oplossing, iets dat sommige buitenspelers nog wel eens vergeten.”

Zelf is Van Loon ook blij met zijn huidige trainer. “Jasper is een trainer die heel aanvallend wil spelen, iets waar je als buitenspeler natuurlijk van houdt. Hij zal zich nooit laten afschrikken door een tegenstander en weet ook goed met jongens persoonlijk om te gaan,” aldus de twintigjarige aanvaller.

HBC heeft de ambitie om wederom te promoveren. Zelf wil Van Loon hier een steentje aan bijdragen door in de tweede seizoenshelft nog minimaal tien goals te maken. Volgens Ketting heeft zijn aanvaller het in zich om later de top van het amateurvoetbal te halen, al moet hij ook nog een hoop leren. “Soms wil Jesse nog net te veel en maakt hij verkeerde keuzes. Dat moet er nog uit.” Van Loon zit lekker in zijn vel bij HBC, maar spreekt wel openlijkuit ambitieus te zijn. “Ik wil altijd het hoogst haalbare uit mezelf halen en heb ook zeker nog ambitie om ooit hogerop te gaan spelen. Een promotie naar de tweede klasse is een stap in de goede richting.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: Archief Voetbal in Haarlem