ViH Talentenvijver: Folkert de Vreeze (Alliance ’22)

In onze regio vind je voetballers met veel talent, soms zelfs met net dat beetje extra dan anderen. In eerste elftallen spelen vaak al jongens mee die nog onder de grens van eenentwintig jaar zitten. De komende weken zet Voetbal in Haarlem een paar van deze talenten in de schijnwerpers. Deze week is het de beurt aan Folkert de Vreeze, die met zijn 20 jaar al een stabiele factor is in het eerste elftal van Alliance ’22. Met zijn goede techniek en volwassen speloverzicht een talent uit de regio.

Folkert de Vreeze speelt al jaren bij ‘zijn cluppie’ Alliance ’22 in Haarlem. Op zijn achttiende maakte hij de overstap naar het eerste elftal, maar tijdens zijn tussenjaar van school was hij veel op reis en heeft hij weinig gespeeld. Dit seizoen is Folkert wél een vaste waarde in het elftal van trainer Martin van Leuven.

ViH: Folkert, toen wij een lijstje maakten van de talenten uit de regio kwam jij ook naar voren. Volgens onze verslaggevers ben jij al op jonge leeftijd iemand die op het middenveld de leidende rol heeft. Deel jij deze mening?
Folkert: “Allereerst vind ik het natuurlijk een hele eer als je als talent gezien wordt, dan ben je goed bezig. Zelf denk ik niet dat ik een leidende rol heb. Ik voel me erg thuis in dit team en kan het met zowel de jonge als oudere spelers goed vinden. Hierdoor heb ik ook gewoon zelfvertrouwen en haal ik de bal vaak op. Dat is ook de taak die de trainer aan mij geeft. Ik moet het niet hebben van mijn snelheid of aanvallende kwaliteiten, maar ben degene die het spel moet verdelen vanuit achter. Het liefst speel ik dan ook op zes met de punt naar achter.”

ViH: Ook je trainer, Martin van Leuven, had het inderdaad over je opbouwende kwaliteiten. Maar hij zei ook dat er nog het één en ander beter kon. Heb jij enig idee wat hij hiermee bedoelt?
Folkert: “Hij heeft waarschijnlijk gezegd dat mijn conditie beter moet en die mening deel ik met hem. De laatste twintig minuten ben ik vaak kapot en speel ik anders dan bijvoorbeeld het eerste halfuur. Ook hoor ik al mijn hele leven dat ik wat sneller de bal moet spelen en wat vaker makkelijk moet denken in plaats van de moeilijke keuze vooruit.”

VIH: Je trainer vertelde ook dat je rookt. Hij vindt dat vreselijk, omdat het ten koste gaat van je conditie. Stel: je zou aan je conditie gaan werken en je vol op het voetbal richten. Zou je dan ooit nog een stap hogerop willen?
Folkert: “Dat weet ik niet. Ik voetbal al mijn hele jeugd bij Alliance ’22 en heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ook houd ik inderdaad wel van een biertje en een sigaretje en weet ik niet of ik bijvoorbeeld zin zou hebben om drie keer in de week te trainen. Maar wie weet wat er ooit op mijn pad komt.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: Folkert de Vreeze