Verrassend sterk Telstar verslaat Excelsior

‘Een team met strijders’, ‘Fantastisch voetbal’, ‘Beter dan onder Snoei’. Supporters kwamen superlatieven tekort om het spel van Telstar vrijdagavond te beschrijven. De Witte Leeuwen versloegen koploper Excelsior met 3-0.

In het nog prille seizoen heeft Telstar nog altijd geen tegentreffer weten te incasseren. Een seizoenstart waar trainer Andries Jonker trots op mag zijn. Zijn aanvallende tactiek zorgde tegen Excelsior in het eerste deel van de wedstrijd voor een aantal schoten van afstand van diverse Telstar-spelers. Na een half uur kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij het eerste doelpunt in het betaalde voetbal van uitblinker Reda Kharchouch. Op aangeven van Anass Najah schoot hij de bal beheerst tegen de touwen. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft maakte de jonge Belgische doelman Anthony Swolfs zich onsterfelijk. Tot viermaal toe verrichtte hij een wereldredding, waardoor Telstar met een verdiende voorsprong kon gaan rusten.

Na de pauze probeerde Excelsior uiteraard wat aan de achterstand te doen, maar de verdedigers van Telstar speelden gedisciplineerd en scherp en gaven eigenlijk geen kansen weg. Middels een kopbal uit een vrije trap raakte Sander Fischer, een van de zes spelers met Eredivisie-ervaring aan Exelsior-kant, nog wel de lat. Telstar verdubbelde de voorsprong net binnen het uur. Kharchouch speelde zich knap vrij aan de rechterkant van het zestienmeter gebied en vond met zijn afgemeten voorzet het hoofd van Senne Lynen die de bal inkopte, 2-0.

Tien minuten voor het einde gingen de 2.360 aanwezige toeschouwers staan, en terecht, voor Kharchouch. Hij verliet het veld en maakte plaats voor de teruggekeerde Glynor Plet. Na enig getouwtrek met de Turkse bond was hij dan eindelijk speelgerechtigd. Hij zorgde voor het slotakkoord en betaalde het vertrouwen van Jonker terug door in de negentigste minuut een wonderschone treffer te scoren.

Tekst: Finn van Leeuwen
Foto: 1963-pictures.nl