IJmuidenaar Des Kunst kiest voor avontuur in Zweden, transfervrij weg bij AZ

Het was even afwachten voor welke club AZ-spits Des Kunst volgend seizoen zou spelen. Telstar leek een optie, maar de club scout meer en meer in Almere en omstreken.

De IJmuidenaar Kunst gaat transfervrij naar het Zweedse Varbergs BoIS. De spits heeft voor één seizoen getekend.  Varbergs BoIS speelt op het hoogste niveau in Zweden. De competitie loopt daar nog en de club kan wel wat goals gebruiken, ze staat voorlaatste.

In de Zweedse media zegt Kunst. ,,Ik zie mezelf als een nummer 9 of 10. Varberg is voor mij een goede springplank in mijn carrière. Ik zit al heel lang bij dezelfde club en moet naar buiten komen om iets nieuws te proberen en Varberg voelt goed.”

Jocke Persson, de manager van de club, is blij met de transfer. ,,Des Kunst is een type speler van een niveau waar we normaal gesproken geen toegang toe hebben. Hij had een team kunnen kiezen in de tweede Bundesliga, maar Des wil indruk maken en gezien worden, wat hij hier hopelijk doet.”

Duizenden dromen geleden speelde Kunst als E-junior in Stormvogels D2. Hij werd gescout door AZ, waar hij alle jeugdelftallen doorliep tot en met Jong AZ. ,,Ik ben bij AZ begonnen als centrale verdediger. Vervolgens ben ik ieder seizoen een linie naar voren geschoven, maar ik zie mezelf als een valse negen”, zei Kunst destijds.

Op 12 oktober 2018 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal tegen Roda JC, maar speelde in 2016 al voor Jong AZ, dat destijds in de Tweede Divisie acteerde.

Bijna twee jaar geleden signeerde hij zijn eerste echte AZ-contract. ,,Dit is pas het begin’’ , zei hij toen.  ,,Nu moet ik de volgende stappen gaan zetten.’’

Dit seizoen had hij ex-Telstar-trainer Michel Vonk als coach en stopte zijn ontwikkeling..

Tekst: Peter Brink
Foto: Varbergs BoIS