Velsen laat er geen gras over groeien

Velsen heeft een dubbelslag geslagen. Zelf won de runner-up met duidelijke cijfers van koploper JOS/Watergraafsmeer, maar tegelijkertijd liep de ploeg van Martin Haar drie punten uit op Boshuizen. De concurrent verloor van AGB. Velsen gaat nu gedeeld aan de leiding in de zondag eerste klasse A.

Kunstgras
Een paar dagen eerder vertelde Velsen-trainer Martin Haar dat hij de topper tussen de nummers 1 en 2 graag op gras zou voetballen. De spelers van JOS/Watergraafsmeer zijn behendig op de vierkante meter en zouden wel eens beter uit de verf kunnen komen op kunstgras. Scheidsrechter Meeuwenoord besliste echter dat het grasveld in Driehuis onbespeelbaar was, waardoor de wedstrijd op het plastic veld afgewerkt werd. “Ik heb echt mijn best gedaan om de wedstrijd op het hoofdveld te laten spelen, maar ik begreep het besluit van de arbitrage. Daarna heb ik tegen mijn jongens gezegd dat ze de knop om moesten zetten en er vol voor moesten gaan,” zei Haar na afloop.

Zijn ploeg was gedurende de hele wedstrijd oppermachtig. Negentig minuten lang werd koploper JOS/Watergraafsmeer afgejaagd en kwam het amper aan voetballen toe. Velsen was daarnaast de bezoekers tactisch ook volledig de baas. De eerste ‘kans’ van de Amsterdammers was pas na veertig minuten te noteren, echter raakte Malcolm Esajas de bal helemaal verkeerd.

Grabbelen
De stand was toen al naar 2-0 getild. Marc Kloosterboer opende op het halve uur de score door een voorzet van Mischa Plug binnen te knikken. Even later liet uitblinker Zeno van Ooijen het publiek opveren. Na een fraaie actie schoot hij minstens net zo fraai de 2-0 binnen. Op slag van rust had het duel zelfs al in het slot gegooid kunnen worden, toen Colby Harmon voor de zoveelste keer in de fout ging. De doelman kon net op tijd zijn gegoochel herstellen door de inzet van Van Ooijen nog aan te raken.

Na de thee werd een offensief van JOS/Watergraafsmeer verwacht, maar die kwam er amper. Velsen heerste in alle linies en gaf amper iets weg. De pogingen die Nino Pels (hij verving de geblesseerde vaste sluitpost Yorin Albers) te verwerken kreeg, hadden meer weg van inschietballen tijdens een warming-up. De 3-0 vlak voor tijd typeerde het duel. Zeno van Ooijen zette uitstekend druk, onderschepte de bal en gaf de ingevallen Patrick Castricum de kans om ook een duit in het zakje te doen. Hard, maar beheerst schoof de aanvaller de laatste treffer van de middag binnen.

Haar
Na afloop was Martin Haar logischerwijs blij. “We hebben JOS geen moment laten voetballen, dat hebben we goed gedaan. Mijn collega (Cor ten Bosch, red.) vond dat de uitslag te hoog was uitgevallen, maar ik denk dat we met grotere cijfers hadden kunnen winnen.” Velsen gaat nu samen met JOS/Watergraafsmeer aan kop en het doelsaldo is ook gelijk, alleen hebben de Amsterdammers meer doelpunten gemaakt. Boshuizen volgt op drie punten.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Martijn Prinsen
Foto: René Diepeveen