Velsen klopt jong Koninklijke HFC na strafschoppen

In de tweede ronde van de districtsbeker ontving Velsen gisteravond reserve hoofdklasser jong Koninklijke HFC. In de competitie kent Velsen een ronduit slechte start met 1 punt uit 5 wedstrijden. De ploeg van Laurens ten Heuvel daarentegen staat gedeeld bovenaan met een overtuigend doelsaldo.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat vooral HFC gisteravond op een bijveld in driehuis het balbezit had. Na een kleine vijf minuten was het Vince de Kwant die de keeper van Velsen, Sander van der Lugt voor het eerst wist te testen. In het volgende kwartier veranderde het spelbeeld nauwelijks, gevaarlijkste man aan HFC zijde was Robin Eindhoven. De rappe aanvaller wist keer op keer zijn tegenstander een lastige avond te bezorgen maar tot een echt grote kans kwam het nog niet.

Na een klein half uur herpakte Velsen zich en zocht de ploeg van Ton Pronk het doel van Bart Koper. De fysiek sterke ploeg won keer op keer het duel van de technisch vaardige Haarlemmers. Dat de jonge ploeg van Laurens ten Heuvel geïntimideerd raakte bleek uit de openingsgoal van Velsen. Na knullig uitverdedigen van de achterhoede van HFC was het Daniel Zuiverloon die met een hard schot doelman Bart Koper wist te verschalken.

Velsen-Jong-Koninklijke-HFC-Voetbal-in-Haarlem
Velsen versloeg Jong Koninklijke HFC. (© Voetbal in Haarlem)

Vlak voor rust mikte Franklin Lewis met een hard schot, die op fraaie wijze met de bal weg draaide bij zijn directe tegenstander Nick Lamers, net aan de verkeerde kant van de paal en zo werd de thee opgezocht met een 1-0 ruststand. In de tweede helft was het wederom de Koninklijke die het beste van het spel liet zien. Velsen sloot de boel en beperkte zich met name tot het verdedigen van de voorsprong. Regelmatig resulteerde dit in een lange bal in de richting van Patrick Castricum en Tim Groenewoud.

Snel in de tweede helft bewees Bart Koper wederom zijn waarde met een uitstekende redding op de inzet van Patrick Castricum. Castricum zag de bal afketsen en vervolgens de inzet van Mischa Plug geblokt worden. Nadat HFC zich herpakte volgde er een fase waarin de Haarlemmers de wedstrijd naar zich toe hadden kunnen trekken. Met een aantal opeenvolgende aanvallen over rechts via Mounir Mounji en Robin Eindhoven werd de druk op het doel van Velsen opgevoerd. De beslissende passes en de voorzetten waren niet zorgvuldig genoeg om de verdediging van Velsen daadwerkelijk te testen.

Tot aan de zestigste minuut. Een aanval over de rechterkant kwam bij Mounir Mounji terecht, die op zijn beurt Robin Eindhoven vrij zag staan. Eindhoven bedacht zich geen moment en klopte met een schot van 25 meter doelman van der Lugt in de verre hoek. Bij het naderen van het einde van de wedstrijd zochten beide ploegen voorzichtig naar de opening. De van een blessure herstelde Vincent Volkert stoomde meer en meer op via de zijkant, maar dat hij nog ritme mist bleek uit een tweetal voorzetten die over de ballenvanger verdwenen. Aan de andere kant was het Patrick Castricum die met zijn snoeiharde volley Bart Koper op zijn pad vond.

Met de 1-1 gelijke stand op het bord na 90 minuten werd er volgens de regels van de KNVB districtsbeker direct overgegaan tot een penaltyserie. Nadat achtereenvolgens Vince de Kwant en Robin Eindhoven voor HFC raak schoten, deden Tim Groenenwoud en Zeno van Ooijen dat voor Velsen. De derde strafschop van de beoekers werd over gemikt door invaller Puck Postma, wat Velsen-spits Castricum in de positie bracht zijn ploeg op voorsprong te zetten. Hij slaagde daarin en legde daarmee de druk op de schouders van Vincent Volkert. Dat Volkert ondertussen wel wat gewend is, bewees hij door de strafschop feilloos binnen te schieten. Nadat Bastiaan Scholten dat zelfde deed voor Velsen, was het Wadie Daouameur die niet mocht missen. Met een onderbroken aanloop dacht hij doelman Van der Lugt te kloppen. Van der Lugt, die al min of meer op de grond lag, strekte zijn arm en wist de strafschop alsnog te stoppen. Velsen zien we terug in de volgende ronde.

Alle uitslagen en het programma van de districtsbeker vind je op onze toernooipagina.