Velsen boekt eerste oefenzege, Lennaert Stuur wacht nog op verlossing

Na drie nederlagen op rij tegen respectievelijk tegen ADO’20 (8-0), VVSB (3-0) en het tweede elftal van Rijnsburgse Boys (5-1)  boekte Velsen dinsdag de eerste zege. HFC Onder-21 bleek het beste medicijn voor de ploeg van Jan Nederburgh. Velsen won de ingelaste wedstrijd met 0-3.

Nieuw systeem

Het was even wennen voor de fans om de hoofdklasser in actie te zien tegen HFC Onder-21. En het was ook wennen voor de spelers. Trainer Jan Nederburgh wilde een nieuw spelsysteem oefenen, waardoor Velsen in een 3-5-2-systeem het hoofdveld betrad. Daniël Zuiverloon was voor het eerst in deze voorbereiding aanwezig als rechtsback, waardoor de rechtsbenige Stijn van der Voort als linksback begon.

Van der Voort nam een moedige beslissing door Stormvogels te verlaten en kende tot dusver een goede voorbereiding. Hij is fel, gretig, druistig, jaagt af, zet hoog druk en mocht nu een groot deel van de linkerkant belopen. Als hij het veld ook breed blijft houden heeft Bryan Dijkhuizen er een geduchte concurrent bij.

Ook al omdat de wél linksbenige back Dylan van den Boogaard lager ging spelen.

Dijkhuizen is ook rechtsbenig en was vorig seizoen bij Martin Haar het beste noodverband op de linksbackpositie.
Hij vormde nu samen met aanvoerder Remco van Dam en Richie Agyapong de drie centrale verdedigers.
zzpboekhouder

Door de absentie van Mischa Plug schoof Nederburgh Agyapong een linie naar achteren. Hoewel de 0-3 zege anders doet vermoeden hadden met name de centrale verdedigers hun handen vol aan de kleine wendbare HFC-talenten.

Middenveld

Op het middenveld heeft Nederburgh keuze in overvloed en moeten heilige huisjes flink aanpoten om hun basisplek te behouden. De van VVSB overgekomen Tom Kok speelde nu als één van de centrale middenvelders, samen met Angelo Beck. Kok kan ook op ‘10 ‘uit de voeten, past met twee benen en als hij in een hoger tempo gaat spelen kan hij een verrassing worden.
De andere middenvelders zijn Bastiaan Scholten die op de bank begon en Richie Agyapong, die als verdediger speelde.  Jurjen Dikker – ex-ODIN’59- en de van Sloterdijk overgekomen Bruce Ket, die merkt dat het best een groot verschil is tussen de vijfde klasse en de hoofdklasse, begonnen op de bank. Tegen HFC acteerde de van Alliance overgekomen Shady Daoud op ‘10’.

Voorhoede
Hij scoorde de openingstreffer voor Velsen. Hij was moest wennen aan het 3-5-2-systeem, waardoor het voor rust  leek dat Velsen met drie in plaats van twee spitsen acteerde. Eén van die twee spitsen was, Lennaert Stuur.

Jaren twijfelde de Haarlemmer of hij de overstap naar Velsen zou maken. Hij was verknocht aan Schoten en treedt dit seizoen op voetbalgebied uit zijn comfortzone.

De balbehandeling van Stuur is een lust voor het oog. Ook tegen HFC legde hij – omringd door twee verdedigers-een hoge bal vanuit het niets dood op zijn schoen, waarna hij de rust en het overzicht had om verder te spelen.  Er is slechts één euvel dat Stuur nog moet slechten: scoren. Hij deed dat wel tegen HFC-Onder-21.
De pass van Mark Kloosterboer gaf hem vrije doorgang en Stuur schoof beheerst binnen. Op dat moment van euforie vocht de clubgrensrechter een hele andere strijd. In de spelonken van de geest was het een welles-nietes-spelletje tussen loyaliteit aan de ene kant en objectiviteit aan de andere. De uitkomst liet zich raden, de treffer van Stuur werd geannuleerd.
Systeem
Maar voor Stuur had juist deze treffer niet alleen statistische maar ook psychologische waarde. De simpele goal was hét medicijn om zich te verlossen van het niet-scoren-syndroom. Vorig seizoen bij Schoten kende hij ook een serie van vijf duels waarin hij slechts eenmaal scoorde.
Stuur ervaarde vorig seizoen dat pech, geluk en toeval dichter bij elkaar liggen dan menigeen denkt. En dat succes niet altijd een keuze is. Dat er ook de omstandigheden zijn die van invloed zijn.
In de eerste oefenwedstrijd bij ADO’20 stiftte hij grandioos en tergend langzaam de bal op de lat, en dinsdag raakte hij nog eens keihard de kruising. Het was alsof de Wondersloffen van stripheld Sjakie Meulemans hem in de steek lieten.
Stuur geeft Velsen wél mogelijkheden om te rouleren. Zijn  oud-trainer Jasper Ketting gaf in het verleden aan dat Stuur goed in een twee-spitsensysteem kan fungeren, goed achter een balvaste spits en ook op negen in een drie-spitsen-systeem op zijn plek is.

Twee of drie spitsen

De plek achter een balvaste spits zit er dit seizoen niet in, omdat Patrick Castricum naar IJmuiden vertrok. Voorin moet Velsen het vooral van snelheid hebben. Gillermo Pengel en Frencin Lewis waren afwezig, maar zij zijn de andere twee spitsen die moeten vechten voor  twee of eventueel drie plaatsen voorin.

Vorig seizoen acteerde Bastiaan Scholten vaak als hangende naar binnen trekkende rechtsbuiten, om zo ruimte te maken voor de rushes van  turbo-back Daniël Zuiverloon. Zo’n rush maakte de back tegen HFC ook. In de eerste helft bediende hij Mark Kloosterboer die 0-2 maakte.

Doorwisselen

Na de rust wisselden beide ploegen veel. Bruce Ket kwam in het veld, Jurjen Dikker mocht meedoen en voor Job Alderliefste was het een soort thuiskomen. Hij kwam over van HFC Onder-19 en bewees een waardevolle aanvulling te zijn op de selectie. Een andere invaller Tom Reinhard hakte vanachter zijn standbeen de derde treffer binnen.

Zondag treft Velsen thuis tweedeklasser HBC, aanvang 14.30 uur.

Tekst: Peter Brink
Foto: Velsen