Telstar wint en spaart tegenstander

F.C. Dordrecht kwam vrijdag op bezoek in Velsen-Zuid en voor Toine van Huizen was het een weerzien met zijn oude liefde.

Na twee verloren seizoenen bij De Graafschap. Lees: twee gemiste promoties, maakte de stoere Noord-Hollander toch wel verrassend de overstap naar F.C. Dordrecht want hij mocht transfervrij vertrekken in Doetinchem omdat promotie werd gemist. ’’Die pijn gaat waarschijnlijk nooit helemaal slijten,’’ meldde hij eerlijk en oprecht. Als sterkhouder zou hij een jong talentvol elftal aan de hand moeten nemen en stappen laten zetten, dat was het masterplan. De realiteit is echter weerbarstiger. De Schapenkoppen starten zeer matig maar peurden uit de laatste 9 duels maar liefst 18 punten en staan nu al ex aequo met Telstar.

Telstar daarentegen zocht nadrukkelijk naar eerherstel na de 1-4 afstraffing thuis tegen N.A.C. waar pijnlijk bleek dat het defensief de laatste tijd ‘’gatenkaas’’ is. Te slap, te weinig venijn, wellicht als gevolg van een gebrek aan scherpte/concentratie m.b.t. de vele mutaties achterin recentelijk.
Van Huizen ontbrak echter op het appèl bij de gasten vanwege griep en dat deed zich nadrukkelijk voelen want F.C. Dordrecht kreeg alle hoeken van het veld te zien en zorgde zelf voor twee schaarse aanvallende momenten. Een vrije trap halverwege het eerste bedrijf ging dwars door de Telstar-muur van 10 man (!) heen en ging via de hand van Koeman tegen de paal aan en diep in blessuretijd schoot een Dordtse -spits in kansrijke positie voorlangs.

Telstar echter zette vanaf het eerste fluitsignaal van de nogal warrig leidende scheidsrechter Timmer de toon en stapelde kans op kans en mogelijkheid op mogelijkheid (15!). Een teen tekort, te slap ingekopt of voorlangs geschoten, dat was aanvankelijk het resultaat. Na rust gooide Telstar alle schroom van zich af en gooide nog meer energie in het duel. Dordrecht lag zwaar onder vuur en snakte opzichtig naar lucht. Tweemaal werd de lat geraakt, wederom mislukte schoten, slappe kopballen en toen was het plotseling minuut 75. Een voorzet van rechts van Rashaan Fernandes vond wie anders dan Glynor Plet en die wist wel raad en kopte ongehinderd de bal in de verre hoek;1-0.

Telstar verzuimde daarna het karwij af te maken maar kreeg weinig hulp van scheidsrechter Timmer die kwistig met gele kaarten begon te strooien en opzichtige overtredingen op Telstar-spitsen kennelijk niet wilde zien. Vijf lange minuten extra tijd moesten de supporters geduld hebben voordat eindelijk weer eens “’ Simply the Best’’ van Tina Turner uit de luidsprekers klonk en het zoet van een overwinning (nummer 7 pas) kon worden gesmaakt. In de businessruimtes kreeg de muziek de overhand en ging de bierpomp vol open. Dit moest en zou gevierd worden na weken sportieve droogte!

Hans Akkerman

Foto: 1963-pictures.nl