Telstar verspeelt dure punten

Twee clubs met een rijke historie in de eerste divisie troffen elkaar gisteren in Velsen-Zuid. Telstar (43 jaar) en Eindhoven (44 jaar) behoren al jaren dus tot het ‘’ vaste meubilair’’. Soms een positieve oprisping maar regelmatig in de grijze middenmoot te vinden. In het tweede duel van de competitie won Telstar met 1-2 in de Lichtstad en om aansluiting te houden voor het ‘’toetje’’ was het van eminent belang weer eens de volle winst te pakken.

Met drie duels in zeven dagen (zaterdag, dinsdag en vrijdag) werd Telstar geconfronteerd met een pittige “ Engelse” week en was de vraag in hoeverre die conditionele en zeker ook mentale heftige week zijn sporen had achtergelaten in Velsen-Zuid. De vrieskou inmiddels verdreven en vervangen door een milde bijna lenteachtige avond. Eindhoven zat in een forse dip want uit de laatste acht duels werden slechts twee punten gesprokkeld. Toch slaagden de gasten er in diep in blessuretijd op gelijke hoogte te komen toen keeper Jasper Schendelaar onvoldoende vat kreeg op een kopbal van invaller Bart Biemans;1-1

Eindhoven startte voortvarend en voerde onder leiding van de ijzersterke centrumspits Jort van de Sande het tempo op. Een kopbal op de paal en een paar geblokte inzetten, meer leverde het offensief niet op. Telstar kwam pas na 25 minuten spelen aanvallend voor de eerste keer tot leven. Rashaan Fernandes vond wie anders dan Glynor Plet, die met subliem voetenwerk zijn tegenstander in de wind zette en bijna achteloos goal nummer 14 liet aantekenen. Het eerste schot op doel van de Witte Leeuwen in een strijdlustige eerste helft. Telstar nam na de openingstreffer het initiatief over maar voorin leidde dat niet tot uitgespeelde kansen. Daarvoor speelde het wederom aanvallend te pover.

Na de thee werd het duel met de minuut slordiger met veel strijd en passie en te weinig vernuft . Eindhoven drukte Telstar wat naar achteren maar speelde te onsamenhangend om naar tot een simpele doelpoging te komen. Aan beide kanten werd volop gewisseld en dat kwam het duel ook al niet te goede. Met de moed der wanhoop besloot Eindhoven met een kwartier op de klok alles maar naar voren te rossen. Telstar hanteerde een soort van handbalverdediging en kwam keer op keer winnend uit de strijd en profiteerde in die fase optimaal van kleine Eindhovense overtredingen in de omschakeling waardoor er dure seconden werden gewonnen.

Toch ging het in 90+4 mis. Wederom pompte Eindhoven een lange bal in de overvolle ‘’zestien‘’ waar Bart Biemans met een zachte maar geplaatste kopbal Jasper Schendelaar verraste en alles wat Telstar een goed hart toedroeg in diep rouw onderdompelde. Zo dicht bij overwinning 10 maar weer viel het kwartje de andere kant op. Spelers vielen vertwijfeld en leeg gespeeld op de grond en zullen zich hebben afgevraagd hoe het weer kon misgaan in de slotfase. Voer voor psychologen wellicht.

Hans Akkerman

Foto: 1963-pictures.nl