Telstar speelt gelijk in een boeiende derby

Telstar heeft voor de vierde keer op rij gelijk gespeeld. In het AFAS Stadion in Alkmaar pakten de Velsenaren in de slotminuut een punt door een treffer van Donny van Iperen. Jong AZ kwam twee keer op voorsprong, maar net zoveel keer rechtte Telstar de rug.

Mike Snoei had zijn team op vier posities gewijzigd in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd. Wat opviel was de aanvallende opstelling waarmee Snoei de wedstrijd begon. Melvin Platje startte weer in de basis na zijn schorsing. Hierdoor zakte Toretta een linie naar achteren.

De beginfase was van beide kanten afwachtend. Het eerste wapenfeit was eigenlijk gelijk raak. Door slecht uitverdedigen van de Telstar-defensie kwam Jong AZ in de negende minuut op voorsprong door een mooi afstandsschot van Teun Koopmeiners. In de 17e minuut moest middenvelder Toretta geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was debutant Mo Osman. De thuisploeg domineerde het eerste half uur zonder echt gevaarlijk te worden. Daarna was het Telstar dat sterk terugkwam en in de 31e minuut de stand gelijk trok. Een mooie aanval over rechts werd knap teruggelegd door de van een schorsing teruggekeerde Platje, waardoor Novakovich de bal in het lege doel kon koppen. Zijn eerste officiële doelpunt van deze competitie.

In de laatste minuten van de eerste helft werd Telstar steeds dominanter en kreeg ook de betere kansen. De individuele acties van de altijd actieve Rodriguez zijn in de basis gevaarlijk, maar het ontbreekt nog aan de afwerking. De Witte Leeuwen kregen de grootste kans in de slotminuut. Andrija Novakovich kon na een steekbal van Jerdy Schouten alleen op keeper Coutinho afgaan. Deze bleef echter lang op de been waardoor hij zeer knap redde. Met een 1-1 stand floot scheidsrechter Kooij voor de rust.

Gerson Rodrigues snelt voorbij zijn tegenstander. (Foto: Cees van Hoogdalem)

Na de rust kwam Telstar zeer sterk uit de kleedkamer. De fris spelende Osman zag zijn bekeken schot net over de kruising gaan. De middenvelder, die transfervrij over is gekomen van jong Vitesse, liet zien dat hij een ware versterking is in het team van Mike Snoei. Halverwege de tweede helft  was het de thuisploeg die weer van zich liet horen. Een schot van Friday werd van de doellijn gehaald door centrale verdediger Toine van Huizen. Een minuut later was het dan toch raak. Diezelfde Friday kwam door een goede combinatie door het midden alleen voor keeper De Boer. Dit buitenkansje was aan Friday wel besteed en hij schoot dan ook beheerst binnen.

Jong AZ bleef de betere ploeg en werd dan ook vaak gevaarlijk voor het doel van De Boer. Deze speelde echter een zeer solide wedstrijd en hield zo zijn ploeg op de been. Tot de laatste minuut was er geen vuiltje aan de lucht voor Jong AZ. Het slotakkoord was echter voor Telstar, want in de laatste minuut mochten de bezoekers een hoekschop nemen. Keeper De Boer ging mee naar voren en zag zijn kopbal voor de voeten van Donny van Iperen vallen. De verdediger twijfelde geen moment en schoot snoeihard binnen. Hij gaf hiermee zijn goede spel van deze avond nog meer glans. Het vierde gelijkspel voor Telstar was zwaar bevochten, maar wel terecht.

De Witte Leeuwen zijn nog ongeslagen deze competitie. Aanstaande vrijdag is FC Den Bosch in het Rabobank IJmond Stadion de tegenstander.

[sam id=”11″ codes=”true”]