Telstar laat onderuit

De  prachtige inzamelingsactie voor de vader van Telstar-perschef Dennis Bliek, ruim 7000 verkochte virtuele kaartjes van Euro 1,63, bracht Telstar op het idee nu iets te betekenen voor het Alvleesklierkanker Awareness Maand-project van Feijenoord-clubarts Casper van Eijck ( Support Casper). Voor het thuisduel van gisteravond tegen Go Ahead Eagles volgde dus een navenante actie. Met succes want de fundraiser bracht een schitterend resultaat op; 23.000 (virtuele) tickets gingen over de (digitale) toonbank.

Natuurlijk was het ook sportief interessant om te zien hoe Telstar het zou doen tegen een team dat zeker voor het seizoen als kanshebber werd gezien voor promotie maar vooralsnog wisselvallig presteert. Verdedigend zit het wel snor ( 8 tegengoals) maar aanvallend ( 10 goals) loopt het nog niet naar behoren. “Ik vind het hoofdtrainerschap zwaarder dan ik dacht,’’ liet een openhartige Kees van Wonderen aan de plaatselijke krant weten, een dag voor het duel.

Met het uitduel tegen N.A.C. van a.s. zaterdag  op de kalender een goede graadmeter hoe de jeugdige Telstar-selectie zich sportief kan meten met ambitieuze B.V.O., s met een substantieel hogere begroting en veel grotere supportersschare. Dat diende wel te gebeuren zonder de inbreng van spits Sebastian Soto die door zijn recente  optredens een plekje had verdiend in de nationale selectie van de U.S.A. en verplicht moest opdraven voor twee oefenduels.

Op een avond dat ruim 30.000 Euro werd opgehaald voor broodnodig onderzoek kon Telstar zijn recente ongeslagen status (4 op rij)  geen positief gevolg geven en ging met 1-2 onderuit. In een fletse eerste helft viel er bitter weinig te beleven. Sam Hendriks stuitte op Telstar-goalie Jasper Schendelaar en Glynor Plet kwam dicht bij een treffer. Het veldspel was weinig verheffend en Telstar zag ook nog eens sterkhouder Benaissa Benamar al snel geblesseerd uitvallen.

Ook na rust was er vooralsnog weinig te beleven en leek het duel op 0-0 af te stevenen. Op het uur eindelijk opwinding. Een voorzet van Shayne Pattynama zorgde voor onrust in de Deventer-defensie en Glynor Plet was er als de kippen bij en schoot vanuit een lastige hoek knap diagonaal de openingstreffer binnen:1-0. Go Ahead Eagles ontwaakte onmiddellijk uit zijn winterslaap en bracht de Zambiaan Jacob Mulenga binnen de lijnen en ging naarstig op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam tien minuten later toen een corner bij de 2e paal werd binnengetikt door de 36-jarige invaller. Leek het duel op een gelijkspel uit te lopen, wederom zorgde een dood spelmoment voor onrust in de 82e minuut en was het opnieuw Mulenga die met een bekeken kopbal  de gasten op een 1-2 voorsprong zette. Telstar was daarna niet meer bij machte in de buurt te komen van een remise. Aanvallend werd er te weinig afgedwongen tegen een Go Ahead  Eagles dat ook niet echt kon imponeren maar wel bij machte was een achterstand om te buigen. Een lesje in effectiviteit.

Hans Akkerman

Foto: 1963-pictures.nl