Telstar kwetsbaar in de counter

Het had er na de nederlaag in Dordrecht alle schijn van dat Telstar het seizoen kleurloos en anoniem uitspeelt.

Zo goed als geen kans meer op nacompetitie na een bemoedigende start. Het voortijdige vertrek van sterkhouders Benamar, Pattynama en Norwich City huurling Soto heeft er toch nog behoorlijk ingehakt en het sportieve weerstandsvermogen aangetast.

Tegenstander Jong Utrecht wisselt prachtige resultaten af met mindere optredens. De kans op een remise vrijdag was vrij klein. De jonge Utrechtenaren speelden opmerkelijk nog maar één keer gelijk dit seizoen. Alles of niets dus in de Domstad.

Trainer Andries Jonker die het van de hoogte van het spelersbudget voor 2021/2022 laat afhangen of hij nog door wil in Velsen-Zuid kon niet beschikken over Cas Dijkstra ( 2 wedstrijden geschorst na zijn bizarre rode kaart afgelopen maandag). Zijn vervanger de Belg Siebe Vandermeulen die gisteren flets opereerde en geen indruk kon maken.

Telstar had het lastig voor rust tegen een beweeglijke en gemotiveerde tegenstander. Met name over links werden de Witte Leeuwen keer op keer overlopen. Op het kwartier keek het al tegen een 0-2 achterstand aan. Bij de eerste tegengoal klapte de buitenspelval dicht en bij 0-2 haalde de Utrechtse spits Jeredy Hilterman rand strafschopgebied ongehinderd na een snelle counter vernietigend uit; 0-2. Glynor Plet leek met goal nummer 16 uit een scrimage na een corner de spanning weer terug te brengen maar Telstar mocht keeper Jasper Schendelaar wel heel dankbaar zijn want zonder zijn katachtige reddingen was het voor de rust al over en sluiten geweest.

Toen de Griekse spits met de majestueuze voornaam uit de oudheid, Odysseus Velanas, 10 minuten na rust de gasten 1-3 zette, leek het duel op slot maar Telstar toonde veerkracht en zag Gyliano van Velzen via een voet op het uur op dat moment tegen de verhouding in op 2-3 geraken. Telstar rook de gelijkmaker, perste er nadrukkelijk een behoorlijk slotoffensief uit maar steeds als een buitenspeler dreigend doorkwam, en dat vond regelmatig plaats, ontbeerde de eindpass nauwkeurigheid en moest het beducht blijven voor vlijmscherpe, razendsnelle counters van een speels en vaardig combinerend Jong Utrecht.

Pas in de slotseconden toch nog het broodnodige Velsense vuur en spektakel maar tot twee keer toe invaller Robin Eindhoven en één keer Gyliano van Velsen vonden de Utrechtse goalie op hun weg. Na het laatste fluitsignaal een wereld van verschil. De jonge Utrechters vierden de overwinning met een aantal gemeende en blije oerkreten en alles wat Telstar was, droop teleurgesteld af. In de wetenschap dat er niet meer om de prijzen wordt gespeeld. ‘’ We waren vanavond heel kwetsbaar in de counter,’’ analyseerde Andries Jonker. Telstar zakt weg naar plek 12 op de ranglijst en moet maandag in Nijmegen proberen het geschonden blazoen weer wat op te poetsen.

Hans Akkerman

Foto: 1963-pictures.nl