Keuken Kampioen Divisie

Telstar krijgt pijnlijk pak slaag van Fortuna

Telstar is tegen de eerste nederlaag aangelopen. In eigen huis werd kansloos met 0-6 verloren van Fortuna Sittard. De Witte Leeuwen kregen de eerste helft de nodige kansen, maar met name Andrija Novakovich had het vizier niet op scherp. Na een 0-0 ruststand gingen de sluizen in IJmuiden open.

De Witte Leeuwen namen het op tegen de verrassende nummer twee van de Jupiler League; Fortuna Sittard. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Oostrom waren de bedoelingen duidelijk van beide teams, enkel de winst telde. Er ontstond een open wedstrijd met de beste kansen voor de thuisploeg. Spits Andrija Novakovich kreeg in de 13e minuut een kans voor open doel, echter schoot hij hopeloos naast.

Het spel golfde daarna op en neer met kansen voor beide doelen. Zo was Fortuna dichtbij de 0-1 na een vrije trap vanaf de zestienmeter, de scrimmage die daarop volgde werd op de paal geschoten door Wessel Dammers. Het antwoord van Telstar volgde snel. De prima spelende Schouten zag zijn vlammende schot gestopt worden door keeper Santos. Zo werd het een zeer vermakelijk eerste half uur. Na een stevig duel tussen Novakovich en Essers moesten zich laten verzorgen aan het hoofd. De rust werd bereikt met een 0-0 stand.

Telstar-Fortuna-Sittard-Voetbal-in-Haarlem
Andrija Novakovich raakte gewond aan zijn hoofd. (Foto: Cees van Hoogdalem)

Na rust zagen we dezelfde 22 spelers in het veld. Het was Fortuna dat in de 55e minuut op voorsprong kwam. Een vrije trap werd breed gelegd op aanvoerder Per Schuurs die op zijn beurt werkelijk fantastisch uithaalde. De bal vloog schitterend de kruising in. Een zondagsschot, maar keeper Rody de Boer was kansloos. De organisatie was hierna volledig zoek bij Telstar terwijl Fortuna juist vleugels kreeg. De 0-2 viel daarna ook snel. In de 63e minuut was het invaller Andre Vidigal die een vlot lopende aanval simpel kon afronden.

Het werd allemaal nog erger voor de thuisploeg. Een scherp aangesneden corner werd knap ingekopt door Wessel Dammers, 0-3. Het in grote getale aanwezige publiek geloofde niet wat er gebeurde. Een compleet ander spelbeeld dan in de eerste helft. Het eerste verlies van deze competitie was aanstaande. Telstar kon voorin geen potten breken en het was dan ook niet verwonderlijk dat coach Snoei ingreep. Rodrigues en Schouten werden gewisseld voor Hamdaoui en Van der Linden. Een zeer terechte wissel vooral voor Rodrigues. De buitenspeler was geen schim van zichzelf.

Na de wissels werd het allemaal niet beter voor de thuisploeg. Een ontketend Fortuna liet de thuisploeg alle hoeken van het veld zien. In de laatste tien minuten kreeg Telstar er nog drie om de oren. Een desceptie van jewelste. Andre Vidigal scoorde de 0-4 en 0-6 en maakte zo een onvervalste hattrick. Tussendoor scoorde spits Finn Stokkers. De fans van Fortuna konden hun geluk niet op en maakten zich op voor een heerlijke terugreis naar het zuiden. Hun collega-fans likten de wonden en velen vertrokken al naar huis.

“Je verliest er drie punten mee, geen vijf of zes. We kunnen op de ranglijst op 2 punten van Fortuna komen. We hadden op een fantastische zaken kunnen doen, maar we geven het op een kinderlijke manier weg,” vertelde de zeer teleurgestelde Mike Snoei. “Ik kook wel een klein beetje, maar ik hoop dat zij ook een beetje aan de pruttel raken.” Volgende week kunnen de Witte Leeuwen zich revancheren in de enige echte derby van Noord-Holland. Het uitduel bij Volendam staat dan op het programma.