Talenten SVIJ verslaan IJmuiden in O-23 thriller

Gisteravond is de laatste wedstrijd gespeeld in de eerste ronde van de Voetbal in Haarlem O-23 Cup. De IJmuidense derby tussen IJmuiden en SVIJ werd een waar spektakel. Vanaf de eerste tot de laatste minuut werd er gestreden voor iedere bal en iedere meter. Uiteindelijk trok SVIJ met 2-3 aan het langste eind.

Dat het duel leefde binnen IJmuiden werd voor aanvang al duidelijk. Bij de wedstrijd tussen de twee clubs uit IJmuiden stond zo’n honderd man publiek langs het veld. Na het eerste fluitsignaal bleek dat het duel ook tussen de twee teams op het scherpst van de snede werd gespeeld. Diverse onvriendelijkheden moesten door de prima fluitende scheidsrechter in de kiem worden gesmoord.

IJmuiden - SVIJ - Voetbal in Haarlem
Meerdere onvriendelijkheden tijdens IJmuiden – SVIJ.

In de achtste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong door Iw Stoianov. De speler van IJmuiden stond vogelvrij bij de tweede paal en kon hard binnenschieten. SVIJ was zoekende en IJmuiden liet prima combinatievoetbal zien. Door hard werken probeerde SVIJ ook in de wedstrijd te komen. Halverwege de eerste helft lukte dat. Rick Wolfs en Mirano Olivieira kregen kleine mogelijkheden, maar hadden het vizier niet op scherp staan. Milan van Essen was voor rust nog aan de andere kant gevaarlijk.

Na de pauze beten de bezoekers meer van zich af. Peter Barzilay leek het tactisch iets anders neergezet te hebben, waardoor zijn ploeg op het middenveld meer ruimte kreeg. Halverwege de tweede helft maakte IJmuiden-aanvoerder Kay Brouwer een keiharde overtreding. De resulterende vrije trap werd schitterend binnengeschoten door Jari Dikker. Van zo’n twintig meter knalde de bal via de binnenkant van de kruising het doel binnen.

IJmuiden stroopte de mouwen op en ging op zoek naar een nieuwe voorsprong. Nadat SVIJ-doelman Joey de Jong een geweldige redding verrichte, werd er een overtreding gemaakt in zijn strafschopgebied. Jochem de Hoog benutte de toegekende strafschop waardoor IJmuiden weer op voorsprong stond. Daarna had het binnen vijf minuten zomaar 4-1 kunnen staan, maar grote kansen werden door IJmuiden gemist.

Het spelbeeld draaide de laatste tien minuten helemaal om. SVIJ voetbalde, terwijl IJmuiden toegewezen was tot countervoetbal. De ploeg werd vastgezet en kwam er maar moeilijk uit. In de 85e minuut werd er een overtreding begaan op de rand van het IJmuidense strafschopgebied. De scheidsrechter gaf prima voordeel, waarna Brian Schweitzer de gelijkmaker op zijn naam zette. Alsof het nog niet gekker kon, schoot Evandro Laurens in blessuretijd ook de 2-3 nog binnen. Zijn vrije trap werd aangeraakt door de muur, waardoor de doelman kansloos was. De winnende treffer werd gevierd alsof het kampioenschap werd behaald.

Door de overwinning gaat SVIJ aan de leiding in poule C. De andere twee wedstrijden eindigde beiden in 4-4. Alle uitslagen, de standen en het programma van de Voetbal in Haarlem O-23 Cup vind je op onze toernooipagina.