Zondag 4e klasse E

Talenten HBC verslaan Terrasvogels

Het verschil voorafgaande aan de wedstrijd tussen HBC en Terrasvogels was slechts 3 punten. Beide ploegen kenden een slechte generale voor deze wedstrijd. HBC verloor net aan van DSS, terwijl Terrasvogels 2 wedstrijden op rij had verloren. Voor de trainers dus reden genoeg om de teams op scherp te zetten om het tij te keren.

Voordat het duel begon werd Ad de Zwart gehuldigd voor zijn jarenlange inzet binnen de selectie van HBC. Na het overhandigen van een ingelijst shirt en een mooie bos bloemen met de bijbehorende kussen was het tijd voor de hoofdact van de middag.

Geheel tegen de verwachting in was het Terrasvogels dat de beste openingsfase kon presenteren. Een flink veldoverwicht kon al na 4 minuten omgezet worden in een kans. Stephan Clarenburg mocht van grote afstand aanleggen voor een vrije trap. De bal verdween dan wel langs de verkeerde kant van de paal, maar het bleek een voorbode op een vermakelijke eerste helft.

Na een kleine 10 minuten was het een belabberde uittrap van HBC-goalie Bram Verhage die de basis legde voor het volgende gevaar van de gasten uit Santpoort. Wouter van Hofwegen zette Stephan Clarenburg vrij voor de keeper maar de creatieve middenvelder kon niet genoeg kracht zetten achter zijn inzet.HBC-Terrasvogels-Voetbal-in-Haarlem

HBC werd beperkt tot het verdedigen en wist via Eric Liefting en Luke Vahle enkele kleine gevaren te creëren via de zijkant. Voor de grote gevaren hadden ze de doelman van Terrasvogels, Mark Horstman nodig. Horstman bracht keer op keer, met zijn inspeelpass of zijn inworp, de verdedigers in verlegenheid wat vaak resulteerde in balverlies. Gezegd moet worden dat Horstman wekelijks te zien is in een lager elftal van Terrasvogels als voetballer. Trainer Simon de Weers miste zijn vaste doelman en was genoodzaakt een beroep te doel op Horstman.

Pas na een halfuur wist Terrasvogels eindelijk het veldoverwicht om te zetten in een voorsprong. Stephan Clarenburg wist met zijn gevaarlijke uitdraaiende vrije trap Wouter van Hofwegen te bereiken die op zijn beurt geheel vrij de bal in het goal kon lopen. Na de 0-1 leek HBC te ontwaken en begon onder leiding van de ervaren Steve Olfers beter en beter combineren. Ruim 5 minuten na de openingsgoal was het dan eindelijk raak voor HBC. Nadat de bal vanaf het middenveld Robin van de Linde wist te bereiken, draaide de spits knap weg bij zijn directe tegenstander en passeerde hij de twijfelende Horstman.

Na de thee was het enkel HBC dat de klok sloeg. Nadat een aantal standaardsituaties om zeep werden geholpen, viel de treffer na een kwartier spelen alsnog. Een hoge bal vanaf het middenveld kwam wederom bij Robin van de Linde terecht. Hij legde de bal panklaar neer voor de pas 17-jarige Jan Kruithof. Met een schitterende streep wist hij de doelman in de verre hoek te passeren.

HBC bleef druk houden op de goal van Terrasvogels en dat resulteerde in een volgende grote kans. Nadat Bram Verhage met een werkelijk schitterende lange bal Luke Vahle wist te bereiken, belandde zijn voorzet in een scrimmage tussen doelman Horstman en Robin van de Linde. Het was uiteindelijk Terrasvogels dat opgelucht adem kon halen toen de bal het doelgebied had verlaten.

De opluchting bleek niet van lange duur. Na een wervelende passeer actie van opnieuw Kruithof, waarbij hij vier tegenstanders het nakijken gaf, kon de 17-jarige invaller de bal wederom in het netje leggen. Een kwartier voor tijd liet Eric Liefting eindelijk zien waarom hij in de basis-elf van trainer Peter van der Waart hoort te staan. De buitenspeler die naar aller waarschijnlijkheid wel eens een betere wedstrijd had gespeeld, kapte op de achterlijn twee tegenstanders uit en wist zijn voorzet bij de ingelopen Vahle te bezorgen. Vahle twijfelde niet en schoot de bal ongenadig in de bovenhoek waarmee hij voor de 4-1 eindstand tekende.

Alle uitslagen, de stand en het gehele programma van de zondag vierde klasse E vind je op onze competitiepagina.

Verslag en foto: Justin Luiten