Zaterdag 3e klasse B

Stormvogels spaart koploper Pancratius

Belangrijk moment na een kwartier spelen in de kraker (2-2 eindstand) tussen de ongeslagen koploper in 3B, Pancratius, en achtervolger Stormvogels. Scheidsrechter Smith gaf de bezoekers uit IJmuiden volkomen terecht een corner.

Op aandringen van de Pancratius-grensrechter herriep de leidsman evenwel zijn beslissing en gaf de thuisploeg een doeltrap. ,,Kijk”, zei Vogels-trainer Sjaak Lettinga tegen zijn grensrechter Serge Jongejans, die toevallig vlakbij Lettinga voor de dug-out stond. ,,De scheids heeft oog voor zijn assistenten en honoreert hun beslissingen.” Een uitspraak met gevolgen. Want Jongejans, getooid met een fikse dosis gezonde voorliefde voor zijn cluppie, stak vanaf dat moment te pas en te onpas zijn vlag omhoog. En wellicht kwam dat de bezoekers later in de wedstrijd duur te staan.

Geen vuiltje aan de lucht
Stormvogels speelde vanaf het beginsignaal uitstekend. Met vloeiende combinaties, slim positiespel en oog voor de vrije ruimte werd het stoempende Pancratius afgetroefd. Achterin zat de IJmuidense deur stevig op slot, voorin was vooral Huseyin Yilmaz een permanente plaag voor de gastheren. De goede start had al na Ă©Ă©n minuut de openingstreffer voor de bezoekers opgeleverd. Rechtsback Stijn van der Voort werd in het Badhoevedorpse strafschopgebied aangespeeld, kapte zich fraai vrij en verschalkte keeper Nicolaas van Teeffelen met een gerichte trap: 0-1. En toen Tom van Mierlo vlak voor rust de 0-2 binnen schoot, leek er geen vuiltje aan de lucht voor de superieure bezoekers.

Vlag omhoog
De eerste twintig minuten na de thee kreeg bijna iedere speler van Stormvogels wel een riante mogelijkheid om de wedstrijd definitief te beslissen. Maar steeds vonden de blauwwitten keeper Nicolaas van Teeffelen op hun weg. De doelman van Pancratius keepte waanzinnig en hield daarmee zijn ploeg in de wedstrijd. En toen ook scheidsrechter Smith de thuisclub een handje toestak, ging het gruwelijk mis bij de gasten. Eerst mocht Pancratius-spits Lesley Rienks, die de bal overduidelijk in buitenspel-positie ontving, ongehinderd door richting Germain Ebbeling. De IJmuidense doelman was kansloos. Even later kreeg ook centrale verdediger Rody Pot alle ruimte van de referee, waarbij opnieuw de geur van buitenspel aanwezig was. Via Germain Ebbeling en de onderkant van de lat sprong de door Pot hard ingeschoten bal het veld weer in. Het leer was een gemakkelijke prooi voor Jelle Houben, die moeiteloos de 2-2 binnen schoof. Bij beide doelpunten stak Serge Jongejans overtuigend zijn vlag omhoog, beide keren negeerde scheidsrechter Smith het spontaan aangedragen advies. Wellicht vond de leidsman dat Jongejans tot dat moment al te kwistig met de vaan had gezwaaid…

Schande
De slotfase was niet om aan te zien. Stormvogels leek groggy van de opdonders die de ploeg had opgelopen en de IJmuidenaren raakten geen bal meer goed. Pancratius gooide nog maar eens het nodige fysieke geweld in de strijd. Opstootjes en een afkoelingsperiode van vijf minuten ontsierden het restant van wat lang een alleraardigste wedstrijd was. Maar in de 2-2 stand kwam geen verandering meer. ,,Een schande voor het voetbal deze scheidsrechter”, wist Sjaak Lettinga na afloop. ,,Aan de andere kant hadden wij makkelijk zeven, acht keer kunnen en moeten scoren. Dat kunnen we onszelf verwijten.”

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse B vind je op onze klassenpagina.