AlgemeenZaterdag 2e klasse A

Startschot 125 jaar jubileum HFC EDO

Dinsdagavond werd in de kantine aan de Meester Jan Gerritszlaan het startschot gegeven voor het jubileum 125 jaar HFC EDO. Hier werden onder andere de festiviteiten rondom het jubileum besproken en onthulden de club een nieuw logo. Daarnaast werden er diverse mensen onderscheidden voor hun jarenlange werk binnen de club en kwam zelfs Burgermeester Jos Wienen langs voor nog een onderscheiding.

Geschiedenis

HFC EDO werd op 1 maart 1897 opgericht. Vanaf 1902 werd deelgenomen aan de competitie georganiseerd door de Haarlemse Voetbalbond, waar het uitkwam in de Eerste klasse.In 1904 werd de ploeg kampioen en dwong het promotie naar de Derde klasse van de Nederlandse Voetbalbond af. In deze klasse werd EDO meteen weer kampioen, waardoor het naar de Tweede klasse promoveerde. In 1954 besloot de vereniging toe te treden tot het zojuist ingevoerde betaald voetbal in Nederland. EDO kwam de eerste jaren nog uit op het hoogste niveau. In 1963 stuntte EDO in de KNVB Beker, door eredivisionist Heracles uit te schakelen.

In 1971 dreigde de vereniging het slachtoffer te worden van een grote sanering die de KNVB in het betaald voetbal wilde doorvoeren. De vereniging besloot dit niet af te wachten en vroeg terugzetting naar de amateurs aan. Vandaag de dag speelt EDO alleen nog op zaterdag in de Tweede klasse.

Nieuw logo

Bij het bereiken van de 125ste verjaardag vond men het ook weer tijd voor een nieuw logo. Tot nu toe had de club vijf logo’s gebruikt. De huidige werd ingevoerd toen de club het 100 jarig bestaan vierde. Hierbij werd alleen nog geen gebruik gemaakt van de erepenning en dat werd nu hoog tijd.

Decoreren

Na de onthulling was het tijd voor ambassadeur van de KNVB Jan Christiaan Goudbeek om een aantal spelden uit te delen. Diverse vrijwilligers en leden van de club werden onderscheidden voor hun bewezen diensten. Elk van hen is minimaal 50 jaar lid van de club en bekleedt diverse functies. Zo werden er zilveren spelden, lid van verdiensten en gouden waarderingsspelden uitgereikt. De gelukkige waren Rene Verdel, Rob van Wassem, Joop van den Rijcke en Peter van Wassem.

Tot slot kwam burgermeester Jos Wienen nog een bijzondere waardering bezorgen. ” Jouw inzet voor HFC EDO is niet alleen lang maar ook erg groot. Je bent een boegbeeld voor EDO. Een echte teamspeler, om het in voetbaltermen te houden de centrale middenvelder. De lijst waarbij je betrokken bent geweest is eigenlijk te lang om op te noemen en dat is niet alleen opgevallen in de regio van Haarlem” sprak de burgervader. Dit ging allemaal over Pieter van Duinkerken die op deze avond een onderscheiding mocht ontvangen in de vorm van Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Later dit jaar zullen er diverse activiteiten plaatsvinden rondom de viering van het 125 jaar bestaan. Zo Komt er nog een officiële receptie, een reünie, jeugdclinic, een wedstrijd met oud EDO en natuurlijk een slotfeest, zo maakte Marco Dorgelo bekend.

Namens Voetbal in Haarlem, van harte gefeliciteerd!