Spaarnwoude wint laatste HD Cup na knotsgekke finale

De hekkensluiter van de zondag derde klasse, Spaarnwoude, heeft het moeilijke huidige seizoen kleur gegeven. In een met vlagen hard duel werd de kampioen van de derde klasse op zaterdag Zandvoort met 2-3 verslagen. Een slim Spaarnwoude had het erg lang lastig, maar trok in een bizarre slotfase – mede door arbitrale discutabele beslissingen – toch aan het langste eind.

Vooraf was Zandvoort aangewezen als favoriet van het duel dat werd gespeeld op het veld van de Hillegom, de winnaar van de vorige editie. Spaarnwoude liet zich echter niet zonder slag of stoot naar de slachtbank leiden. De ploeg hanteerde vaak de lange bal op Joey Hoogeboom en Mark Visser, dit leverde soms gevaarlijke uitbraken op. Echter reeg Zandvoort de aanvallen geregeld aan elkaar en was het al snel wachten op de eerste treffer.

Na een paar speldenprikken opende Bud Water na tien minuten de score. Hij sneed vanaf rechts naar binnen en liet met een bekeken schot Spaarnwoude-doelman Patrick Kort kansloos. Spaarnwoude zocht daarna de grens op met felle duels, iets waar Zandvoort het soms behoorlijk lastig mee had. Met name Bud Water was hier niet van gediend en reageerde zich ter hoogte van de middencirkel af. Even later nam hij nog een keer wraak en kreeg hij terecht een gele kaart.

Zandvoort had verreweg het meeste balbezit en kreeg kansen, maar gescoord werd er door de Haaien gedurende het eerste bedrijf niet meer. Een schot van Water raakte de onderkant van de lat en stuitte via de grond het veld weer in. De bal verdween over de doellijn, echter zagen arbiter Martin de Jager en zijn assistent dit niet. Aan de andere kant waren Molenaar, Hogeboom en Visser dichtbij een treffer. Visser claimde een strafschop, maar de arbiter deelde zijn mening niet.

Direct na de rust kreeg Jesse de Haan de kans om Zandvoort op 2-0 te zetten. Hij raakte de bal niet optimaal, waardoor de bal in het zijnet belandde. Korte tijd later was het alsnog raak. Bud Water snelde langs de zijlijn na een prima bal van Nigel Berg. Water gaf laag voor op De Vries die met een bekeken schuiver Patrick Kort kansloot liet: 2-0.

Spaarnwoude kwam met enige hulp terug tot 2-1. Don Rutte kopte richting het doel van Zandvoort, maar doelman Daan Kerkman kon redding brengen door de bal tegen de paal te duwen. De assistent-scheidsrechter zag een doelpunt en besliste anders. De Jager volgde zijn advies, waardoor met nog een half uur te spelen de spanning in de wedstrijd weer terug was.

Die spanning werd nog groter toen Clint van der Deijl een kwartier voor tijd de gelijkmaker scoorde. Volgens iedereen van Zandvoort stond de invaller buitenspel, maar De Jager ging op het oordeel van zijn grensrechter af en keurde de treffer goed. Kort voor het einde werd het Spaarndammers feest compleet. Don Rutte kreeg de bal op de punt van het strafschopgebied en schoot de bal hard binnen. Zandvoort wist de laatste paar minuten geen potten meer te breken, waardoor Spaarnwoude de twintigste en laatste editie van de Haarlems Dagblad Cup wist te winnen.

Foto: Voetbal in Haarlem