Slordig Telstar laat twee punten liggen

Ontwikkeling na ontwikkeling bij Telstar de afgelopen twee weken. Ga maar na: het spetterende laatste duel met publiek tegen Den Bosch (6-1 winst) werd weer deels tenietgedaan door een smadelijke 3-0 afstraffing tegen Jong P.S.V. Vleugelverdediger en sterkhouder Benaissa Benamar zag zijn gedroomde overgang naar Sassuelo in duigen vallen. De Italianen weigerden uiteindelijk de door Telstar gevraagde transfersom te betalen.

Maar hét moment was de (medemenselijkheid)actie die cultclub Telstar zo geliefd maakt in ons land. Piet Bliek , de vader van Telstar-pers & communicatie man Dennis Bliek, is zeer ernstig ziek en zijn familieleden willen de Noord-Hollander die samen met zijn vrouw tientallen pleegkinderen heeft opgevangen en opgevoed, financieel ondersteunen voor onder andere een droomreis naar Disneyland Parijs. Maar liefst 7000 (!) virtuele tickets werden verkocht voor 1,63 Euro en dan te bedenken dat de poorten hermetisch gesloten bleven. Een hartverwarmende, liefdevolle geste!

Telstar leek aanvankelijk die 7000 tickethouders te willen belonen. Het eerste kwartier werden de gasten overlopen en die mochten van geluk spreken dat het slechts één goal incasseerde. Een strakke voorzet van rechts werd door Norwich City-huurling Sebastian Soto feilloos na een minuut of vijf spelen hard en hoog in de kruising geknald; 1-0. De druk hield aan, TOP Oss was rijp voor de sloop, al creëerde Telstar weinig tot geen uitgespeelde kansen. Halverwege het eerste bedrijf ging de storm luwen en ontstond er evenwicht zonder dat de Brabanders ook maar iets van een fatsoenlijke aanval konden opzetten.

Na de hervatting was het veldspel kommer en kwel en grossierde vooral Telstar in foutieve passes, geen finesse en opeens een schrijnend gebrek aan durf. TOP Oss rook haar kans, vocht zich manhaftig in het duel maar acteerde aanvallend pover. Het enige vuurwerk kwam niet van het veld maar van een aantal Telstar-diehards die in de bosjes achter de Oosttribune een minuut of vijf lawinepijlen en vuurpijlen afvuurden met veel rookontwikkeling. Het noopte de leidsman tot een ingelaste pauze en hij telde daardoor maar liefst zes minuten extra tijd bij. Met voor Telstar negatieve gevolgen.

In minuut 90+3 was het namelijk TOP Oss-invaller een aanvaller Cas Peters die in een vol strafschopgebied desondanks ruimte vond en vanaf de rechts de bal net onder de lat hard deponeerde;1-1. Een hard gelag voor Telstar dat een uur lang de weg kwijt was en na de hervatting geen fatsoenlijke aanval en kans wist te creëren. Dit keer geen morrend publiek maar ongetwijfeld veel teleurgestelde fans voor de tv. Net als thuis tegen M.V.V. liet Telstar na een kwalitatief mindere ploeg te verslaan. Zuur op een avond waar de familie Bliek de grote winnaar was en kon terugzien op een prachtig geslaagde actie die breed werd gedeeld in de regio en ook ver daarbuiten.

Hans Akkerman

Foto: 1963-pictures.nl