Sebastian Soto in de hoofdrol

Tussen al het Corona-gedoe door konden Telstar en Helmond Sport elkaar vrijdag  bekampen. De Brabanders beleven wederom een flets seizoen en komen maar matig tot scoren (6x) . Telstar liet de afgelopen weken vooral thuis punten liggen tegen M.V.V. en TOP Oss maar staat desondanks keurig gerangschikt in de subtop.

Ook kwam Telstar onlangs nog vol in de publiciteit. Veronica Inside-orakel  en sportmarketeer Chris Woerts meldde vol zelfvertrouwen en met de geacteerde zekerheid  van een autoriteit op TV dat Telstar met nog vier clubs na dit seizoen zonder publiek  voor het voortbestaan moest vrezen. Pieter de Waard diende hem ogenblikkelijk van repliek.’’ Chris Woerts praat uit zijn speknek. We schrijven al  12 seizoenen achter elkaar positieve cijfers en krijgen  ook nog eens sinds de zeventiger jaren geen subsidie van de gemeente.’’ De praatgrage ’’ wonderdokter’’ bond onmiddellijk in, bood zijn excuus aan en meldde dat hij…eh… ‘’verkeerd was geïnformeerd.’’

Andrie Jonker had  gisteren wel wat puzzelwerk te doen. Ga maar na: Frank Korpershoek en Ilias Bronkhorst geblesseerd en ook Sven van Doorm en Vincent Regeling ontbraken want de uitslag van hun coronatest was nog niet vrij gegeven. Dat was aan het spel wel te merken in de eerste helft. Op een knal van Welat Cagro na, hij raakte de binnenkant van de paal, waren het de gasten die gaandeweg het 1e bedrijf het initiatief namen en driemaal gevaarlijk opdoken voor de goal van Telstar. Zonder succes overigens.

Jonker greep in en bracht Sebastian Soto binnen de lijnen voor de tegenvallende Gyliano van Velzen. Zijn eerste balcontact was er een om van te watertanden. Net zoals Marco van Basten ooit tegen Rusland in 1988  in de EK-finale volleyde de technische begaafde Amerikaan met Chileense roots in minuut 49 uit een voorzet van Welat Cagro de bal hard en geplaatst diagonaal in de hoek. Een juweel!

Een paar minuten later onderstreepte hij wederom zijn klasse. Een voorzet van achteruit maakte hij in één beweging dood en de panklare voorzet die volgde bereikte Glynor Plet maar die verzuimde een positief vervolg te geven. Maar niet getreurd want in de ..jawel… 63e minuut schoot Shayne Pattynama van links kiezelhard voor en wederom dook Sebastian Soto op en kopte Telstar naar een beslissende 2-0 voorsprong toe. Helmond Sport deed nog wel wat verwoede pogingen om het tij te keren maar konden voorin geen enkele maal meer in scoringspositie komen. Een welkome winst voor Jonker&co die zodoende aansluiting houden met de subtop op een avond dat het meeste geluid werd geproduceerd door het aggregaat van de LED-verlichting.

Hans Akkerman
Foto: 1963-pictures.nl