Schoten is kampioen van de vierde klasse D

Op de laatste speeldag van dit seizoen heeft Schoten de titel gegrepen in de vierde klasse D. Door een 2-0 overwinning op Velsenoord eindigen de Haarlemmers de competitie met een punt meer dan concurrent HBC. Schoten verloor dit seizoen geen enkele wedstrijd. Een prestatie van formaat.

Het seizoen van Schoten kenmerkt zich door stabiliteit. Met geen enkele nederlaag en het minst aantal geïncasseerde tegendoelpunten in de vierde klasse D lijkt de ploeg van Jasper Ketting de terechte kampioen. De terechte 1-0 overwinning in maart op HBC bleek de ommekeer in de competitie. Schoten promoveert met 64 punten uit 26 wedstrijden. Na de degradatie van vorig jaar uit de derde klasse is de club uit Haarlem-Noord volgend jaar weer terug.

Tegen Velsenoord had Schoten het de eerste tien minuten lastig. Velsenoord startte met een andere formatie dan verwacht en volgens Schoten-aanvoerder Nick van der Zwaan was het daardoor even zoeken. De bezoekers hadden alle reden om fel aan de wedstrijd te starten, want het elftal van Danny Brands had nog zicht op een periodetitel. Nadat Schoten de organisatie goed had staan, bleek het te sterk voor de bezoekers.

Aron Apetz opende de score. Een ware scrimmage voor de goal van Velsenoord werd door de middenvelder binnengewerkt. De bal leek eerst nog van de lijn te zijn gehaald, maar de scheidsrechter oordeelde dat het een doelpunt was. In derde instantie werd de bal alsnog hard binnengeschoten, maar dat was niet meer nodig. Schoten kreeg via Lennaert Stuur, Sjoerd Auwerda en Nick van der Zwaan kansen om de score uit te breden, maar Velsenoord-doelman Rick van der Linden stond zijn mannetje. De ruststand was 1-0.

Auwerda - Schoten - Voetbal in Haarlem
Auwerda bleek weer een zeer behendige aanvaller.

Na rust ging Schoten op jacht naar de 2-0. Sjoers Auwerda bleek wederom een sluwe voetballer te zijn. Met zijn sleepbewegingen zette hij meerdere malen tegenstanders te kijk. Randy Wolfsen was de man die sluwe ballen over de verdediging van Velsenoord heen legde. Wolfsen kreeg dit seizoen kritiek op zijn nonchalante spel, maar vandaag speelde hij een goede wedstrijd.

Binnen het uur kwam Schoten op 2-0. Lennaert Stuur kwam alleen voor doelman Van der Linden te staan en rondde beheerst af. Het publiek van Schoten ontplofte. Stuur rende na zijn doelpunt naar de dug-out waar de goal groots werd gevierd. De ploeg van Jasper Ketting kreeg hierna nog meerdere kansen om de score hoger uit te laten vallen, maar dit lukte niet. De mooiste aanval kwam op naam van het aanvalsduo van Schoten. Auwerda en Stuur kaatsten de bal meerdere keren, waarna Auwerda de bal net niet mee kreeg voordat hij alleen voor de keeper kwam. De voorsprong kwam niet meer in gevaar. Schoten pakte een terechte 2-0 zege en promoveert als kampioen naar de derde klasse.

Jasper Ketting heeft zijn eerste seizoen als trainer van Schoten kunnen bekronen met het kampioenschap en wil nu doorpakken om volgend jaar een stabiele derdeklasser te zijn. Spelers als Robin de Ridder en Mitchel Dautzenberg komen de selectie versterken. Het doel is om het verblijf in de derde klasse langer te laten duren dan de vorige keer.