Schoten en Tom Jacob per direct uit elkaar

Schoten heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met trainer Tom Jacob beëindigd. De hekkensluiter van de zondag tweede klasse A wil met het ingrijpen degradatie voorkomen.

Rode lantaarn
Dat het huwelijk tussen de club en de trainer geen gelukkige was en dat het na dit seizoen zou stoppen, was al duidelijk. Na de late promotie vorig seizoen kon Jacob zijn selectie niet meer versterken. Mede daardoor kende zijn ploeg een rampzalige voorbereiding en daarna een moeilijke competitiestart. Uiteindelijk werden er wel punten gepakt, maar niet genoeg om weg te blijven van de onderste plaatsen. Na de nederlaag van afgelopen zondag tegen Kolping Boys, waarbij Jacob de eerste helft afwezig was en zijn ploeg de rode lantaarn in handen kreeg gedrukt, heeft het bestuur van de club samen met alle betrokkenen de ontstane situatie geëvalueerd en zijn ze tot de conclusie gekomen dat ingrijpen noodzakelijk was.

“Tom heeft zijn best gedaan,” aldus Milko Pieters, technisch bestuurslid. “Het is gebleken dat het moeilijk is om als trainer voor spelers te staan die het jaar daarvoor nog je ploeggenoten waren.” Jacob was vorig seizoen nog routinier in de selectie van de ploeg uit Haarlem-Noord en promoveerde toen naar de tweede klasse.

Mentaliteit
Tom Jacob (36) begrijpt de beslissing, al was dit niet wat hij bij zijn aanstelling voor ogen had. “Dit ging niet meer werken”, reageert hij. “De mentaliteit van de spelersgroep strookte niet meer met die van mij. Ik merkte dat ik mij niet voor de volle honderd procent kon geven, omdat ook de spelers dat volgens mij niet meer deden. Dan moet je je conclusies gaan trekken. Dat hebben de club en ik nu gedaan. Laat dit voor mij en de club een harde les zijn.”

Jacob speelt geregeld nog zijn wedstrijden in het derde elftal van Schoten. “Maar mocht de nieuwe trainer mij nodig hebben in de strijd om toch in de tweede klasse te blijven, dan ga ik nog meespelen ook. Ik ben beschikbaar.”

De uitslagen, de stand en het programma van de zondag tweede klasse A vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Martijn Prinsen
Foto: Archief Voetbal in Haarlem