Schalkwijkse reus Olympia Haarlem krabbelt op

Stelt u zich eens voor: Je bent als trainer al jaren bezig om eerst je team, dan je selectie, vervolgens je jeugdgroep en misschien de hele jeugd of zelfs de club weer die vereniging te maken. Je ontmoet voor en tegenstanders, hebt ideeën genoeg maar je loopt tegen muren op, krijgt voor, na of tijdens wedstrijden (zelfs in het jeugdvoetbal en in het bijzijn van je jeugdspelers) verwijten van andere zichzelf respecterende clubs die gaan over misdragingen die lang geleden zijn gepleegd door volwassen “oud” leden … jij loopt namelijk ook in kleding van Olympia. Je bent er dus ook een van over de brug.

Als je dan na jaren strijd een complimentje mag ontvangen van iemand buiten de club die de signalen herkent, je inzet ziet en die op waarde kan schatten komen er dingen samen. Het behoeft misschien wat uitleg maar verdient zeker wat aandacht.

Vroeger
Dat het hedendaagse Haarlemse amateurvoetbal is veranderd ten opzichte van het vroegere Haerlemsche amateurvoetbal is duidelijk. Voetbalclubs verdwenen, anderen groeiden uit hun voegen of moesten gedwongen fuseren. Nieuwe wijken, nieuwe Nederlanders en een vooral nieuwe mentaliteit.  De patatgeneratie heeft plaatsgemaakt voor Playstationpubers en Xbox-boys. Waar de jeugd lang geleden naar buiten werd gestuurd om “ te voetballen” in weer en wind, speelt de jeugd nu voetbal met hun duimen. Het voetbal zelf … het spelletje is niet veranderd. Zelfs het kunstgras doet niets af aan de charmes. De een noemt het een corner de ander een hoekschop de uitvoering blijft hetzelfde, buitenspel blijft buitenspel al kunnen we daar nog dagenlang over napraten.

Het verleden
Bij de voetbaltak van Olympia Haarlem is de verandering niet anders. De vereniging heeft een zware en moeilijke tijd achter de rug. Het imago leek bijna onherstelbaar beschadigd door beschamende incidenten. Voeg daarbij in korte tijd het verdrietige wegvallen van enkele dragende bestuurders en vrijwilligers, een brand, twee gezonken vlaggenschepen en bovenal die veranderde mentaliteit van de jeugd en hun ouders … het recept voor een club zonder gezicht en identiteit. Olympia Haarlem bestaat nog altijd en werkt intern hard aan haar imago. Incidenten zijn verbannen en doen zich niet meer voor, het beleid is aangepast en langzaam veranderd Olympia Haarlem van club weer in de vereniging die het wil zijn.

Het heden
Sinds een aantal jaar is er bij de Olympia jeugd gekozen om te investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Minimaal twee trainers per team en geen lagere jeugd elftallen die er maar bijhangen waardoor de controle verloren gaat. Iedereen traint en speelt zijn wedstrijden onder begeleiding van een trainer, ook op veld 1. Olympia is druk bezig de ouders (op een andere manier) te betrekken bij de vereniging en merkt dat dit bij meerdere verenigingen een heet hangijzer is.

Een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen bij Olympia kan gevonden worden in de huidige JO13 lichting. Dankzij sponsor “Sportegro” loopt de JO13 selectie er meer dan gelikt bij en voelen zij zich meer dan ooit die trotse voetballer van Olympia. De trainingsopkomst  is 100%, spelers hebben veel plezier, discipline, durven elkaar aan te spreken en willen elke week meer leren. Ze zijn wellicht (zonder het zich te beseffen) het huidige gezicht, de toekomst en het voorbeeld van Olympia Haarlem. Zij winnen hun wedstrijden door beter te voetballen, harder te trainen maar bovenal zonder zichzelf te verliezen. Als ze een wedstrijd verliezen doen ze dat met opgeheven hoofd en zetten ze daarna weer, zoals het hoort, met alle plezier een stap extra. Ze genieten van het spelletjes zoals  “we”  het vroeger ook speelden. Er is saamhorigheid, discipline, eenheid van tenue, samen strafrondjes lopen, sit-ups uitvoeren of weer opdrukken,  flauwe grapjes onder de douche, samen in de kou, samen in de blubber. Samen verliezen, samen winnen.

Voor de spelers die net buiten de selectie vallen geld hetzelfde principe. JO13-1 trainers Ed, Michael en Peter, hebben elkaar gevonden en zijn wellicht de grootste voorvechters van dit principe bij Olympia Haarlem. Gedrieën zijn met het uitdragen hiervan gestart binnen de JO11, JO13 en JO15 en vervolgens binnen de vereniging met behulp van het bestuur en de overige trainers. Dat dit niet altijd makkelijk gaat is een understatement. Een trainer moet vooral trainer zijn maar de transformatie van club naar vereniging vraagt soms iets maar meestal veel meer.

De toekomst
Achter de schermen liggen de overige plannen voor volgend jaar klaar, al is soms het inkt nog nat. Op de zaterdag komt een nieuw vlaggenschip onder leiding van voetbalduizendpoot Barry Tjeertes. Met zijn kwaliteit, ervaring, oog voor voetbaltalent en begeleiding komt er een  bekend Haarlems gezicht naar de club die zijn schouders eronder zal zetten.

In het kielzog van Barry wordt ook de JO19 van een kwalitatieve en positieve impuls voorzien. De JO19 zal volgend seizoen bestaan uit uiterst getalenteerde voetballers die onder leiding van Gwendell van Riemsdijk vijf maal per week gaan trainen . Van Riemsdijk, met zijn eigen academy, geeft deze talentvolle spelers een kans om zich in de kijker te spelen door zeer regelmatig oefenwedstrijden te spelen tegen JO19 elftallen van BVO clubs. Dit alles onder de vlag van Olympia Haarlem.

De onderbouw in e jeugd van Olympia vallen volgend seizoen onder leiding van terugkerende Arjen Boelens die met zijn kennis van personal training ook het krachthonk op Olympia verder zal ontwikkelen. Naast de mogelijkheden die ook de Olympia sporthal biedt, zullen alle leden van Olympia hier de vruchten van gaan plukken en kan er altijd gesport worden. Het  complex met haar mogelijkheden vormen de wortels van de sportvereniging.

Een aantal van de huidige/toekomstige trainers van JO15 en JO17 elftallen storten zich momenteel op hun trainersdiploma waardoor Olympia tracht om de laatste horde voor de Olympia jeugd  om te zetten in een aansluiting naar de JO19 of de zaterdag 1. Tot slot zal het technisch beleid van Olympia Haarlem opnieuw moeten worden neergezet zodat er  volgend seizoen sprake moet zijn van een volwaardige jeugdopleiding die er toe doet. De prestatie zal lijdend zijn en daarin krijgt kwaliteit de voorkeur boven kwantiteit. Toch blijft er altijd ruimte voor een recreatieve manier van de sportbeleving. Ook zal er senioren voetbal op zondag blijven bestaan.

Al met al
Olympia Haarlem, door ViH de reus uit het grootste Haarlemse stadsdeel Schalkwijk genoemd,  krabbelt op. Schalkwijk, ingesloten tussen de N205, de Ringvaart en het Spaarne, ontving recentelijk Koning Willem-Alexander. Hij zag en erkende iets wat anderen nog niet of … slechts ten dele zien. De potentie. Olympia Haarlem omarmt deze gedachte en daarbij Schalkwijk, haar stadsdeel.

Peter Hofman

Foto: Ruud Mulder Fotografie